Ierodoules.com

Forum => Πολιτικά,Θρησκευτικά,Αθλητικά => Ιστορία => Μήνυμα ξεκίνησε από: sarcofago στις Φεβρουαρίου 09, 2018, 11:48:17 ΜΜ

Τίτλος: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: sarcofago στις Φεβρουαρίου 09, 2018, 11:48:17 ΜΜ
Κάτοχοι της Ιστορίας

(https://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/2018-01/makedoniko.jpg?itok=lKnnx_HF)


Συντάκτης:
Μαρία Ρεπούση *

Οι πρόσφατες συζητήσεις για το Μακεδονικό, η αρθρογραφία και οι εμπρηστικές -λιγότερο ή περισσότερο- ομιλίες στα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανέδειξαν για άλλη μια φορά ένα πρόβλημα που τείνει να γίνει, αν δεν είναι ήδη, συστημικό για την ελληνική κουλτούρα και ταυτότητα. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη χρήση της Ιστορίας και τη διαμόρφωση της κυρίαρχης ιστορικής κουλτούρας.

Για πολλούς λόγους, που δεν είναι του παρόντος, οι Ελληνες θεωρούν ή πρέπει να θεωρούν, διδάσκονται για να θεωρούν, ότι είναι κάτοχοι της Ιστορίας. Δεν πρόκειται απλά για το δικαίωμα στην Ιστορία και στη μνήμη που είναι δικαίωμα όλων των λαών, αλλά για την κατοχή της Ιστορίας, για την ιδιοκτησία της.

Τα πάντα στην Ιστορία ξεκινούν με τους Ελληνες ή και όσους υπονοούνται ως Ελληνες ή και βαπτίζονται Ελληνες. Τίποτα δεν υπήρχε πριν από αυτούς παρά μόνον οι θεοί και οι θεές του Ολύμπου, ο Ηρακλής και όλα τα μυθικά πρόσωπα που στοίχειωσαν τις μνήμες μας για την αρχαιότητα. Οι μύθοι όχι ως δημιουργήματα ενός σπουδαίου πολιτισμού αλλά ως εισαγωγή στην Ιστορία, στην ένδοξη Ιστορία των προγόνων μας.

Η ταύτιση των Ελλήνων και της Ελλάδας με την Ιστορία δεν είναι ιστορική αλλά φυσική. Η δημιουργία του ιστορικού είδους από τον Ηρόδοτο τον 5ο π.Χ. αιώνα αξιοποιείται για να φυσικοποιήσει τη σχέση των Ελλήνων με την Ιστορία και συνεκδοχικά με τον πολιτισμό. Πρόκειται για πατρότητα. Ακολουθούν όλα τα στερεότυπα που συνιστούν θεμέλιους λίθους για την ιστορική κουλτούρα των Ελλήνων. Ο χώρος βαπτίζεται Ελλάδα, η Μακεδονία γίνεται Ελλάδα, το Βυζάντιο επίσης και εξαρχής καθώς στην πραγματικότητα οι Ελληνες νίκησαν τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους και όχι οι Ρωμαίοι τους Ελληνες. Ολοι είναι Ελληνες.

Οταν δε οι Ελληνες έχτιζαν την Ακρόπολη, οι ξένοι ήταν κρεμασμένοι στα δέντρα και έτρωγαν κουκουνάρια. Οι Ελληνες έδωσαν τα φώτα σ' όλον τον κόσμο, γι' αυτό και από τότε όλοι χρωστούν στους Ελληνες. Το χρέος δεν έχει μηδενιστεί, ούτε καν μειωθεί. Παραμένει ακέραιο και γίνεται αντικείμενο επίκλησης σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας, νεότερης και σύγχρονης. Το αφήγημα ντύνεται στη συνέχεια άλλοτε με ηρωισμό και αντίσταση, άλλοτε με θυματοποίηση, άλλοτε με προδοσία. Κοινή του συνισταμένη, το δίκιο, το ελληνικό δίκιο και η εκκρεμότητα της δικαίωσής του.

Αυτό το περίγραμμα έγινε με τα χρόνια συγκροτητικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, κάτι σαν τη γλώσσα και τη θρησκεία. Στις μέρες μας δεν παλεύεται. Ο γάμος του εθνικισμού με τον λαϊκισμό το ενίσχυσαν περαιτέρω. Η ελληνική ταυτότητα ταυτίζεται μαζί του για τη συντριπτική πλειονότητα ων Ελλήνων πολιτών. Κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσής του θεωρείται απειλή για την εθνική ταυτότητα. Οποιος δεν το συμμερίζεται και αρνείται να το επικαλεστεί δεν είναι Ελληνας. Είναι, αντίθετα, εχθρός των Ελλήνων.

Το σχήμα είναι λειτουργικό σε πολλές περιπτώσεις. Για να ανακόψει συναινέσεις και οριζόντιες συγκλίσεις ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις, για να εμποδίσει την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων που έχουμε στην εξωτερική μας πολιτική. Είναι εκεί ως αντιστάθμισμα της εκκοσμίκευσης και του εξευρωπαϊσμού του κράτους. Η α λα καρτ χρήση του, η πολιτική του αξιοποίηση, το ενισχύει, το κάνει ευέλικτο και συμβατό σε πολλές καταστάσεις.

Δεν έχω τη λύση. Οσες προσπάθειες έγιναν, στον δημόσιο χώρο και στην Εκπαίδευση, από τη Μεταπολίτευση και μετά για να αλλάξει απομονώθηκαν και απέτυχαν με κρότο. Υπάρχει σε πολλούς η εντύπωση ότι το λάθος βρίσκεται στους πολιτικούς χειρισμούς.

Μακάρι, διότι αυτό σημαίνει ότι με τους σωστούς πολιτικούς χειρισμούς θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακαμφθεί. Φοβάμαι όμως πως όχι. Η παράκαμψή του φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Ο λεγόμενος εκδημοκρατισμός της Ιστορίας, η διεύρυνση όσων έχουν λόγο για το παρελθόν και ο νέος ψηφιακός δημόσιος χώρος κάνουν απρόβλεπτες τις εξελίξεις. Μόνον η συρρίκνωση της λαϊκής του βάσης θα μπορούσε να το αποδυναμώσει. Αυτή ενδεχομένως να ήταν μια πολιτική λύση. Μακροπρόθεσμη μεν, αλλά αποτελεσματική.

* καθηγήτριας Ιστορίας στο ΑΠΘ

https://www.efsyn.gr/arthro/katohoi-tis-istorias (https://www.efsyn.gr/arthro/katohoi-tis-istorias)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: diary of madman στις Φεβρουαρίου 13, 2018, 01:34:56 ΜΜ
Κάτοχος της ιστορίας είναι ο ισχυρός που βάζει και τους κανόνες.
Τα υπόλοιπα θεωρίες. p0902.gif
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: luke cage στις Φεβρουαρίου 16, 2018, 07:17:31 ΜΜ
Οι εθνικιστές δεν πιάνονται στο γράψιμο της ιστορίας ;  291.gif
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: pontikos69 στις Φεβρουαρίου 26, 2018, 02:01:10 ΜΜ
Παράθεση από: luke cage στις Φεβρουαρίου 16, 2018, 07:17:31 ΜΜ
Οι εθνικιστές δεν πιάνονται στο γράψιμο της ιστορίας ;  291.gif
Μικρέ στο κράτος μας κυρίως αυτοι ήταν που γράφανε ιστορικά βιβλία εδώ και πολλές δεκαετίες.Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν λίγο παραγκωνιστεί γιατί τους έχουν μυριστεί λίγο και οι πολίτες αλλα και πάλι σχετικά όλα αυτά.
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: dreamcast στις Μάρτιος 02, 2018, 02:45:35 ΜΜ
Εξαρτάται και πως αντιλαμβάνεται ο καθένας το γράψιμο  t4205.gif της ιστορίας  h0402.gif 7846hg.gif hjet860.gif h0406.gif h0404.gif και απο ποια πλευρά ιδεολογικά βρίσκεται  usse58967.gif fd75j.gif ανεξαρτήτως χρηματικών  114847.gif συμφερόντων.
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: averel dalton στις Μάρτιος 13, 2018, 11:48:33 ΠΜ
Την ιστορία την γράφει πάντα ο ισχυρός.
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: luke cage στις Μάρτιος 22, 2018, 04:20:40 ΜΜ
Γιατί η θεωρία ότι τα ελληνικά δεν έγιναν διεθνής γλώσσα για μία ψήφο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που υπήρξε ποτέ

(http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708x320/public/flag708_10.jpg?itok=DL-U6kj8)


Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ακόμη και σήμερα πως η ελληνική γλώσσα θα γινόταν διεθνής αν δεν υπερτερούσε η αγγλική για μία ψήφο, πράγμα που, όπως φαίνεται, δεν συνέβη ποτέ.

Σχετικά με τον ελληνικό μύθο (γιατί υπάρχουν και για άλλες χώρες), αυτός αφορά την αρχαία ελληνική γλώσσα, η οποία στο... παρά πέντε δεν έγινε η γλώσσα που θα μιλούσε όλη η υφήλιος.

Ο μύθος

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, σε μια καθοριστική ψηφοφορία που τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά την έγκριση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή γύρω στο 1776, οι νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες καλούνταν να αποφασίσουν την επίσημη γλώσσα του κράτους.


(http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/fr_iefimerida.jpg)


Φρέντερικ Μούλενμπεργκ, ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Εξαιτίας της θύμησης της αποικιοκρατίας που προκαλούσαν τα αγγλικά για τους Αμερικανούς, υπήρξε η πρόταση να γίνει επίσημη γλώσσα η αρχαία ελληνική, μιας και θύμιζαν το μέρος που γεννήθηκε το πολίτευμα της δημοκρατίας.

Η εκδοχή αυτή έχει κάπως συγχωνευτεί με μία δεύτερη, κατά την οποία η αρχαία ελληνική γλώσσα δεν έγινε για μία ψήφο η επίσημη διεθνής γλώσσα της υφηλίου.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, τα οποία για πολλά χρόνια μας φαίνονταν τελείως λογικά, στην πραγματικότητα δεν συνέβησαν ποτέ.

Η κατάρριψη του μύθου

Ο συγγραφέας, λογοτέχνης και μεταφραστής Νίκος Σαραντάκος εξηγεί γιατί δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ μία τέτοια ψηφοφορία ή να «χάσουν» για μία ψήφο τα αρχαία ελληνικά.

Οπως γράφει ο ίδιος στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα, sarantakos.com:

H αλήθεια είναι ότι καμιά τέτοια ψηφοφορία δεν έχει γίνει· ούτε για τα ελληνικά, ούτε για καμιά άλλη γλώσσα.

Τα πρακτικά και τα άλλα επίσημα κείμενα του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχουν στη διάθεση του καθενός και καμιά ψηφοφορία δεν καταγράφεται για την ανάδειξη επίσημης γλώσσας.

Στην πραγματικότητα, πουθενά στο Σύνταγμα των ΗΠΑ ή σε άλλο θεσμικό ή νομοθετικό κείμενο της χώρας δεν υπάρχει ορισμός επίσημης γλώσσας. Τα αγγλικά είναι η εκ των πραγμάτων επίσημη γλώσσα, αλλά δεν έχουν θεσμική κατοχύρωση.


(http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/flag1_0.jpg)


Πιο σωστά: δεν έχουν μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, διότι, όπως ίσως θα έχετε ακούσει, στις μέρες μας όντως υπάρχουν προτάσεις να κατοχυρωθούν θεσμικά τα αγγλικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, σαν ανάχωμα στη δημογραφική άνοδο των ισπανόφωνων.

Tο ενδιαφέρον είναι ότι ο μύθος αυτός κυκλοφορεί και σε άλλες παραλλαγές, όπου στη θέση της ηττημένης για μία ψήφο γλώσσας είναι τα εβραϊκά (που δήθεν είχαν επιλεγεί ως γλώσσα της Παλαιάς Διαθήκης), τα γαλλικά (ως γλώσσα του ορθού λόγου), τα πολωνικά ή τα γερμανικά.

Για να ξαναγυρίσουμε στα δικά μας, ο μύθος της μίας ψήφου έχει πια ξεθωριάσει. Ούτως ή άλλως, ακόμα και στην εντελώς υποθετική περίπτωση που μια πλειοψηφία αιθεροβαμόνων φιλελλήνων στο Κογκρέσο ψήφιζε να γίνουν τα ελληνικά επίσημη γλώσσα, θα ήταν εντελώς αδύνατο να επικρατήσει κάτι τέτοιο στην πράξη αφού τα ελληνικά ήταν πέρα για πέρα άγνωστα σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες (την εποχή εκείνη οι Έλληνες μετανάστες ήταν ελάχιστοι).

Πηγή: Γιατί η θεωρία ότι τα ελληνικά δεν έγιναν διεθνής γλώσσα για μία ψήφο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που υπήρξε ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr

Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: γιανης τουζας στις Μάρτιος 22, 2018, 06:09:27 ΜΜ
Επιτέλους μπηκε ενα τέλος σε αυτη την μαλακία που τοσα χρόνια μας λιβάνιζαν οι εθνικιστές του κώλου.
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: luke cage στις Μάρτιος 24, 2018, 05:13:41 ΜΜ
Ο Βασίλης Κρεμμυδάς καταρρίπτει έναν-έναν τους μύθους του 1821 (κι όχι μόνο το Κρυφό Σχολειό) Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός που πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο είχε μιλήσει στον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τους ευρέως διαδεδομένους μύθους της επανάστασης


«Αντίθετα με ό,τι διδασκόμασταν στο σχολείο,η Ιστορία δεν είναι κάτι στατικό και μονολιθικό, ούτε «θέσφατο». Αλλάζει, εξελίσσεται, αναθεωρείται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα. Γι' αυτό κι έχουν πάντα ενδιαφέρον οι ιστορικές εκδόσεις, γι' αυτό δεν βαριέσαι ποτέ να μελετάς εποχές κι ανθρώπους, ακόμα κι αν έχεις διαβάσει ήδη τόσα και τόσα σχετικά» γράφει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος σε μία παλαιότερη συνέντευξή του με τον διακεκριμένο πανεπιστημιακό Βασίλη Κρεμμύδα, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο. Στην εν λόγω συνέντευξη που είχε δημοσιευτεί, επίσης, Νοέμβριο αλλά το 2016, οι δυο τους είχαν μιλήσει για τις ιστορίες που γράφονται σαν παραμύθια και αντιστρόφως, για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά αίτια της Επανάστασης υπό το φως σύγχρονων μαρτυριών, τον εγχώριο και διεθνή της αντίκτυπο, την παράλληλη με αυτήν διαπάλη συντήρησης και νεωτερικότητας, τις εμφύλιες συγκρούσεις, τον ρόλο των δανείων –εσωτερικών κι εξωτερικών–, και άλλα πολλά που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω: — Τι παραπάνω προσθέτει το βιβλίο σας στην ιστοριογραφία για το '21; Ως ιστορικός της Τουρκοκρατίας, συνεχίζω να αναζητώ εδώ τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που οδήγησαν στην Επανάσταση και να εμβαθύνω στις αιτίες που την προκάλεσαν. Χάρη στους Ναπολεόντειους Πόλεμους και τις ανάγκες ανεφοδιασμού των εμπόλεμων ευρωπαϊκών χωρών από «ουδέτερα» πλοία, η ναυτιλία, το εμπόριο και τα συναφή επαγγέλματα γνώρισαν πρωτοφανή ανάπτυξη, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην παραγωγή. Στα χέρια των υπόδουλων Ελλήνων βρέθηκε ξαφνικά πολύ χρήμα – είναι χαρακτηριστική π.χ. η περίπτωση του ζάπλουτου Πελοποννήσιου τραπεζίτη και τοκογλύφου Νικολή Ταμπακόπουλου από τη Βυτίνα που μέσα σε πέντε χρόνια, παραμονές του '21, ήταν σε θέση να δανείσει περί τα 2 εκατ. γρόσια, ποσό ασύλληπτο ακόμα και για τα τωρινά δεδομένα, αφού αρκούσε για να ναυλώσει δεκατρία καράβια! Μπορούσε, μάλιστα, να συντηρεί μέχρι εκατό πολεμιστές, έναν μικρό στρατό δηλαδή. Πολλά ήταν τα πλούτη που είχαν αποκομίσει οι εφοπλιστές αλλά και οι Έλληνες έμποροι των παροικιών. «Λεφτά υπήρχαν» που θα λέγαμε σήμερα, και μάλιστα άφθονα! Αυτή είναι η πρώτη «αποκάλυψη» του βιβλίου. Η άλλη είναι ότι στη διάρκεια της Επανάστασης διεξαγόταν μια συνεχής, αδυσώπητη πάλη ανάμεσα στην παράδοση και στη νεωτερικότητα, σύγκρουση που υπέβοσκε ήδη από πριν κι εκδηλώθηκε τόσο με τους πρώτους εμφυλίους του 1824-25 όσο και επί Καποδίστρια, οπότε η νεωτερικότητα κινδύνεψε περισσότερο. [O μεγαλύτερος μύθος της Επανάστασης ] θα έλεγα ότι είναι αυτός με τη δήθεν ύψωση του λάβαρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στη Μονή της Αγίας Λαύρας την 25η Μαρτίου του 1821, όπου τάχα ορκίστηκαν οι αγωνιστές. Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο δεν ξεκίνησε καν την ημερομηνία εκείνη, αλλά λίγο νωρίτερα. Ο ίδιος ο Γερμανός, άλλωστε, στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι την ημέρα εκείνη βρισκόταν σε άλλο χωριό. Ο θρύλος της Λαύρας εντασσόταν στις μεταγενέστερες προσπάθειες να συνδεθεί η θρησκευτική με τη νεοαναδυόμενη εθνική ταυτότητα.


— Γιατί το λέτε αυτό; Δεν ήταν ο Καποδίστριας εκσυγχρονιστής; Ήταν ένας συντηρητικός πολιτικός, οπαδός της «πεφωτισμένης δεσποτείας». Ήθελε να κυβερνά μόνος, δεν δεχόταν συμβουλές και υποδείξεις, ούτε καν από τους έμπιστούς του. Αποξενώθηκε έτσι τόσο από τον λαό όσο και από την ηγεσία της Επανάστασης. Το πολίτευμα που θα ταίριαζε σε ένα νέο και μοντέρνο, δηλαδή εθνικό, ανεξάρτητο κράτος, όπως η Ελλάδα, ήταν η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, με Σύνταγμα, Βουλή, εκλογές κ.λπ., πράγματα που απεχθανόταν ο Καποδίστριας. Πρέσβευε, μάλλον, απολυταρχικά ιδεώδη, σε αντίθεση με τα νεωτερικά που εκπροσωπούσε η αστική τάξη της εποχής (κυρίως οι νησιώτες) αλλά και η μετεπαναστατική ελληνική κοινωνία συνολικά, οπότε η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. — Ήταν τόσο απόλυτοι αυτοί οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε νεωτερικότητα και συντήρηση; Όχι, βέβαια. Π.χ. ο Μακρυγιάννης, πριν από το '21, ασχολούνταν για μια επταετία με το εμπόριο, δίχως αυτό να τον κάνει νεωτεριστή – απεναντίας. Ήταν λίγο θολά τα όρια, μπορούμε ωστόσο να πούμε γενικά ότι η νεωτερικότητα είχε «κατακτήσει» τη διανόηση, την αστική τάξη και τη ναυτιλία. — Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η Τουρκοκρατία δεν ήταν πάντα τόσο δεσποτική και καταπιεστική, ότι υπήρχαν ελευθερίες, προνόμια κ.λπ. Υπήρχαν, πράγματι, κάποιες προνομιούχες κοινότητες, η μόρφωση ήταν ελεύθερη, οι εμπορικές δραστηριότητες, η πίστη επίσης. Οι Οθωμανοί κατακτητές απαιτούσαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα: να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία με χρήμα. Τα άλλα δεν τους ένοιαζαν. Αναμφίβολα, όμως, ήταν ένα πολύ σκληρό καθεστώς για τους υπόδουλους. Δικαιώματα δεν είχαν, η φορολογία ήταν βαριά, οι αυθαιρεσίες και οι βαρβαρότητες της εξουσίας ήταν συχνές. Η ελληνική ήταν ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή επανάσταση, άλλαξε το status quo στην Ανατολική Μεσόγειο, την ως τότε πολιτική της Ιεράς Συμμαχίας και το δόγμα περί ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


(http://www.lifo.gr/icache/869/652/1/966484_IMG_2581.jpg)



— «Κρυφά σχολειά» δεν υπήρξαν πάντως, αυτό έχει πια καταρριφθεί ιστορικά. Ακριβώς. Εκείνο που υπήρξε σε κάποια μοναστήρια ήταν «σπουδαστήρια», όπου οι εγγράμματοι μοναχοί δίδασκαν γραφή κι ανάγνωση στους νεότερους, μαζί με τη Βίβλο. Δεν επρόκειτο, βέβαια, για κάποια κρυφή ή παράνομη δραστηριότητα, χρησιμοποιήθηκε όμως κατά κόρον ο μύθος αυτός μέχρι και τις μέρες μας – φαντασθείτε ότι το θεωρούμενο «κρυφό σχολειό» στη Μονή Πεντέλης κατασκευάστηκε το '60 και αναπαλαιώθηκε καταλλήλως, μουτζούρωσαν τους τοίχους για να φαίνεται καπνισμένο από τα κεριά κ.λπ.! — Και δεν είναι, βέβαια, ο μόνος μύθος της Επανάστασης αυτός... Εσείς ποιον θεωρείτε τον μεγαλύτερο; Θα έλεγα αυτόν με τη δήθεν ύψωση του λάβαρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στη Μονή της Αγίας Λαύρας την 25η Μαρτίου του 1821, όπου τάχα ορκίστηκαν οι αγωνιστές. Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο δεν ξεκίνησε καν την ημερομηνία εκείνη, αλλά λίγο νωρίτερα. Ο ίδιος ο Γερμανός, άλλωστε, στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι την ημέρα εκείνη βρισκόταν σε άλλο χωριό. Το λάβαρο το ύψωσε, πράγματι, αλλά αυτό έγινε λίγες μέρες αργότερα, στην Πάτρα. Ο θρύλος της Λαύρας εντασσόταν στις μεταγενέστερες προσπάθειες να συνδεθεί η θρησκευτική με τη νεοαναδυόμενη εθνική ταυτότητα. — Μια άλλη «αιρετική» άποψη λέει πως αν οι Έλληνες δεν «βιάζονταν» να επαναστατήσουν, θα κατακτούσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία οικονομικά, χάρη στον ιδιαίτερο δυναμισμό τους σε αυτό τον τομέα. Υπερβολές. Υπήρξε, πράγματι, προεπαναστατικά μια μεγάλη οικονομική άνθηση, η οποία όμως ανακόπηκε με τη λήξη των Ναπολεόντειων Πολέμων. Τα ευρωπαϊκά πλοία επέστρεψαν στις θάλασσες, εκτοπίζοντας τα ελληνικά, εμπόριο και συναλλαγές έπεσαν κατακόρυφα, επήλθε ανεργία, ύφεση και κρίση όχι μόνο στον ναυτιλιακό/εμπορικό τομέα αλλά και σε όλα τα εξαρτώμενα από αυτόν επαγγέλματα, από τον ναυπηγό, τον ξυλουργό και τον βιοτέχνη μέχρι τον βυρσοδέψη, τον μπακάλη και τον χαμάλη του λιμανιού. Οι νέες κοινωνικές τάξεις που είχαν δημιουργήσει οι εξελίξεις έμεναν «ξεκρέμαστες», αφού δεν προστατεύονταν από το κράτος. Υπήρχαν, επιπλέον, μεγάλα χρηματικά κεφάλαια που παρέμεναν ανενεργά – κοντά στα άλλα, η Επανάσταση φάνταζε ιδεώδης λύση τόσο για τις επενδύσεις όσο και για την ανεργία!

— Οπότε, τα αίτια του ξεσηκωμού ήταν σε μεγάλο βαθμό οικονομικά; Καταρχάς, όχι. Η οικονομική κρίση της εποχής ήταν απλώς ο καταλύτης που τον επέσπευσε. Ούτε η διαφορετική πίστη ήταν η κύρια αιτία του – άλλωστε το Πατριαρχείο τον είχε καταδικάσει. Η νεοσύστατη έννοια του έθνους ήταν που διαφοροποιούσε βασικά τον υπόδουλο από τον κατακτητή. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν, επίσης, η παιδεία και η οικονομική άνεση (ιδίως στις παροικίες) μια τάξης εύρωστης και ανοιχτής στα μηνύματα του Διαφωτισμού. Η Φιλική Εταιρεία εργαζόταν ήδη στην κατεύθυνση της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου αστικού ελληνικού κράτους. — Είχε, τελικά, ταξικό χαρακτήρα το '21, όπως πρότειναν κάποιοι ιστορικοί; Με την έννοια ενός προλεταριάτου που εξεγείρεται, σίγουρα όχι. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό, ήταν μυθεύματα του ΚΚΕ και συγγραφέων όπως ο Γιάννης Κορδάτος. Τον πιστέψαμε πολύ τον Κορδάτο στα νιάτα μας, τραφήκαμε με αυτόν, αλλά δεν ήταν καν ιστορικός ο άνθρωπος, δεν είχε κάνει καμία σοβαρή έρευνα. Μέχρι ανύπαρκτες κοινωνικές τάξεις εφηύρε για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. Αφήστε, ειδικά από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά συνθλιβήκαμε οι ιστορικοί από τα δύο μεγάλα λιθάρια των μύθων, το ένα της Δεξιάς και της συντήρησης, το άλλο της Αριστεράς... [Είχε, τελικά, ταξικό χαρακτήρα το '21, όπως πρότειναν κάποιοι ιστορικοί;] ―Με την έννοια ενός προλεταριάτου που εξεγείρεται, σίγουρα όχι. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό, ήταν μυθεύματα του ΚΚΕ και συγγραφέων όπως ο Γιάννης Κορδάτος. Τον πιστέψαμε πολύ τον Κορδάτο στα νιάτα μας, τραφήκαμε με αυτόν, αλλά δεν ήταν καν ιστορικός ο άνθρωπος, δεν είχε κάνει καμία σοβαρή έρευνα. Μέχρι ανύπαρκτες κοινωνικές τάξεις εφηύρε για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. — Τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια της Αγγλίας τι ρόλο έπαιξαν; Περισσότερο συμβολικό, παρά ουσιαστικό. Ουσιαστικά, τα «προκάλεσε» η εξωτερική πολιτική των επαναστατημένων που έσπευσαν να ζητήσουν δάνεια απ' όλες τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις, ώστε να αποσπάσουν μια έμμεση, έστω, αναγνώριση και να διεθνοποιηθεί το ελληνικό ζήτημα. Ήδη, η Αγγλία το 1823 είχε αναγνωρίσει τα ελληνικά πλοία που έπλεαν στο Ιόνιο, το οποίο τότε διαφέντευε, ως πλοία εμπόλεμου έθνους, ενέργεια που, μαζί με τη σύναψη του πρώτου δανείου έναν χρόνο αργότερα, νομιμοποιούσε de facto την εξέγερση. Η Ρωσία, ως ανταγωνίστρια δύναμη, πρότεινε την ίδια εποχή τη δημιουργία τριών αυτόνομων, φόρου υποτελών ελληνικών κρατιδίων στον Σουλτάνο. Ενώ, λοιπόν, ήταν μικρό το οικονομικό όφελος εκείνων των δανείων, αφού κιόλας μεγάλο μέρος τους «φαγώθηκε» στην πορεία, το πολιτικό και διπλωματικό τους αντίκρισμα ήταν μεγάλο. Γαλλική εφημερίδα της εποχής προεξοφλούσε ότι εφόσον οι Άγγλοι δάνεισαν την Ελλάδα, αυτή επρόκειτο σίγουρα να απελευθερωθεί. Ναι, ήταν μιας μορφής εξάρτηση από την Αγγλία, αλλά ήταν οι ίδιοι οι ηγέτες των επαναστατών –ο Κολοκοτρώνης ανάμεσά τους– που το 1825, σε κρίσιμη φάση του αγώνα, με τον Ιμπραήμ να αλωνίζει στην Πελοπόννησο και να πολιορκεί ασφυκτικά το Μεσολόγγι, υπέγραψαν έκκληση να αναλάβει η Αγγλία την Ελλάδα υπό την προστασία της. — Γράφετε κάπου ότι στη διάρκεια των δύο εμφυλίων της Επανάστασης οι αντίπαλοι δεν επεδίωκαν την εξολόθρευση αλλά τον προσεταιρισμό του αντιπάλου. Ακριβώς. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για κατ' ευφημισμόν εμφυλίους, αφού αντικείμενο της φιλονικίας ήταν το μοίρασμα της εξουσίας και στόχος η ένταξη του ενός στρατοπέδου στο άλλο – αμφότερες οι πλευρές γνώριζαν ότι δεν τις συνέφερε η αλληλοεξόντωση, αφού άλλος ήταν ο κοινός εχθρός, οπότε προσπάθησαν να την αποφύγουν, δόθηκε γενική αμνηστία στους ηττημένους κ.λπ. — Είχαν, πράγματι, υποτιμήσει τον ελληνικό ξεσηκωμό οι Οθωμανοί; Ναι, κι αυτό ήταν το μεγάλο τους λάθος. Υποτίμησαν όχι μόνο τον ξεσηκωμό, που θεώρησαν αρχικά μια ακόμα επαρχιακή εξέγερση, αλλά και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον γι' αυτόν. Δεν είχαν, επίσης, υπολογίσει τη δύναμη των Ελλήνων στη θάλασσα, μια πλευρά του Αγώνα που δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει. Έπειτα, μια μεγάλη, μακρινή εκστρατεία όπως εκείνη του Δράμαλη, σε εδάφη δύσβατα και με τον αντίπαλο να αποφεύγει να συγκρουστεί ευθέως αλλά να επιδίδεται σε ανταρτοπόλεμο, είχε πολύ υψηλό οικονομικό κόστος (το ίδιο και οι μετακινήσεις του οθωμανικού στόλου). Όταν η στρατιά του Δράμαλη καταστράφηκε, ο Σουλτάνος δυσκολευόταν να οργανώσει μια άλλη, αντίστοιχου μεγέθους, και τότε προσέφυγε στον Ιμπραήμ. — Ήταν όντως προχωρημένα για την εποχή τους τα πρώτα ελληνικά Συντάγματα; Μπορώ να σας πω ότι ήταν πιο φιλελεύθερα και δημοκρατικά και από τα γαλλικά, δίχως να τα αντιγράφουν. Χρειάστηκε, βέβαια, να φτάσουμε στα 1843 ώστε να ικανοποιηθεί το επαναστατικό αίτημα όσον αφορά την καθιέρωση Συντάγματος και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. — Ποιες προσωπικότητες του Αγώνα θα ξεχωρίζατε περισσότερο; Τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη από τους στρατιωτικούς και τον, συχνά παρεξηγημένο, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο από τους πολιτικούς. Ο πρώτος διέθετε σπουδαίες στρατηγικές ικανότητες και ο δεύτερος ένα σοβαρό, εκσυγχρονιστικό πολιτικό όραμα. —Πόσο σημαντική ήταν η συμμετοχή των Αρβανιτών στην Επανάσταση; Πολύ. Αρβανίτες ήταν πολλοί οπλαρχηγοί αλλά και καπεταναίοι των νησιών. Φυσικά, και των Σουλιωτών η συμμετοχή ήταν σημαντική. Όμως, παρά την αλβανική τους καταγωγή, ήταν ενσωματωμένοι από αιώνες, διέθεταν πίστη χριστιανική κι ελληνική εθνική συνείδηση, ακόμα κι αν κάποιοι δεν μιλούσαν καν καλά ελληνικά.


— Τι ιστορικά διδάγματα μπορούμε να πάρουμε σήμερα από το '21; Η Ιστορία, δυστυχώς, δεν διδάσκει, αγαπητέ. Μας βοηθά μεν να διευρύνουμε την αντίληψή μας, όμως τα λάθη του παρελθόντος είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε γιατί και οι άνθρωποι είμαστε αδιόρθωτοι, που λένε, αλλά και οι καταστάσεις αλλάζουν διαρκώς. — Εκτός από τα ιστορικά σας πονήματα, τα τελευταία χρόνια γράφετε και παιδικά παραμύθια... Ιστορίες είναι, ξέρετε, και τα παραμύθια, προτιμότερα πάντως από τα παραμύθια που παρουσιάζονται σαν πραγματικές ιστορίες! Ξεκίνησα να γράφω περισσότερο ως διασκέδαση. Ήθελα να δείξω στον εγγονό μου πώς φτιάχνονται τα ιστιοφόρα, να τον πάω ένα νοητό ταξίδι... Όταν διάβασε το πρώτο μου παραμύθι ο εκδότης, μου γύρεψε άλλα τέσσερα, του είπα αποκλείεται, εν τέλει όμως συμφώνησα, γιατί είναι κι ένας θαυμάσιος τρόπος να διδάσκεις Ιστορία σε μικρά παιδιά. — Νοσταλγείτε καθόλου τα χρόνια που διδάσκατε; Ναι, συχνά, περισσότερο δε τα χρόνια που δίδασκα στη Μέση Εκπαίδευση, γιατί διαφέρει και η επικοινωνία που έχεις με τους μαθητές. Στο πανεπιστήμιο έχεις πια να κάνεις με ενήλικες. Μάλιστα, πάντα μιλούσα στους φοιτητές μου στον πληθυντικό, γιατί τους θεωρούσα ώριμους και ισότιμους πλέον πολίτες. Info: Βασίλης Κρεμμυδάς, «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 – Τεκμήρια, αναψηλαφήσεις, ερμηνείες», εκδόσεις Gutenberg Πηγή: www.lifo.gr (http://www.lifo.gr)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: sarcofago στις Μάρτιος 24, 2018, 09:06:57 ΜΜ
Παράθεση από: Cavlomenos στις Μάρτιος 24, 2018, 09:03:43 ΜΜ
Είναι αλήθεια ότι τα αίτια και οι στόχοι της Επανάστασης του 1821 ήταν πρωτίστως οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί και λιγότερο θρησκευτικοί, όπως υποστηρίζει και ο πανεπιστημιακός Βασίλης Κρεμμύδας. Όμως ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των οπλαρχηγών ήταν πραγματικός και όχι εικονικός και είχε σχέση τόσο με την οργάνωση και στελέχωση του Νέου Ελληνικού Κράτους όσο και με την εξωτερική πολιτική του (το κυβερνούσαν άλλοτε το Αγγλικό, άλλοτε το Γαλλικό και άλλοτε το Ρωσικό Κόμμα!). Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια και την πολυετή φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το νεώτερον Ελληνικό Κράτος υποδουλώθηκε οικονομικά από τον Γερμανοεβραίο Ρότσιλντ ενώ διοικήθηκε και στελεχώθηκε από τους ηγέτες και τα μέλη του Γαλλικού Κόμματος. Από τότε είμαστε υποταγμένοι οικονομικά και διοικητικά στον Γαλλογερμανικό Άξονα. ("Ανήκουμε στην Ευρώπη!").

Είναι αλήθεια επίσης ότι χωρίς την σύγκρουση της Ρωσίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ήττα της Τουρκίας κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο οι Ελλήνες θα ήσαν ακόμα κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό. Με τους μουσουλμάνους που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα μετά το 2010 σύντομα το νεώτερο Ελληνικό Κράτος θα επανέλθει κάτω από τον Τουρκικό ζυγό όχι δια της βίας αλλά δια της ψήφου!
Πήγαινε σε κάναν ψυχίατρο ρε αντισημίτη.  padded.gif Ο εγκλεισμός σου μέσα σε ένα ψυχιατρείο θα σου κάνει καλό.
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: sarcofago στις Μάρτιος 24, 2018, 11:05:05 ΜΜ
Παράθεση από: Cavlomenos στις Μάρτιος 24, 2018, 10:49:39 ΜΜ
'Καλύτερα να είμαι αντισημίτης παρά ανθέλληνας όπως εσύ! Μάθε πρώτα Ιστορία και μετά να μιλάς δημόσια!

Πόσα σου δείνει ο Σόρος για να υβρίζεις τους Έλληνες;
Φασιστάκο κάνε την κότα και τράβα πνίξου που έγινες και δικαστής του κώλου για το ποιος είναι ανθέλληνας και ποιος όχι.
Και πρόσεχε πολύ με τα ρατσιστικά σου σχόλια στο διαδίκτυο γιατί υπάρχει και σχετική νομοθεσία και τρέχουν και δεν φτάνουν στην ΔΗΕ πολύ ομογάλακτοι σου.
Δεν σου λέω απο μένα γιατί ρουφιάνος δεν είμαι αλλα πιστεψε με ενας ισραηλινός αν σου κάνει καταγγελία θα σε τρέξει πολύ άσχημα
Κράτα τον μισαλόδοξο ρατσισμό για την πάρτυ σου και μια και σου αρέσει η ιστορία ταγματασφαλίτη μάθε ότι οι εβραίοι δώσανε το αίμα τους για αυτόν τον τόπο όταν οι πολιτικοί σου απόγονοι τους στέλνανε στο αουσβιτς και εσείς τους κάνατε πλιάτσικο.

Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: luke cage στις Μάρτιος 24, 2018, 11:12:45 ΜΜ
Καλά με αυτό την περιπτωσαρα ασχολεισαι μυστη ;  m0105.gif m0105.gif m0105.gif m0105.gif

ο μύστης βλεπει παντού 'πληρωμένους ανθέλληνες' του σώρρος όσοι δεν ειναι στοχος/χ.α/μακελειο κλπ  s14091.gif οι εβραιοι ειναι ο εφιαλτης του ενώ δηλωνε μεχρι πριν οτι δεν ειναι ακροδεξιος ουτε και φυσικα φασιστας  m0105.gif
Βασικά μη χαλιέσαι γιατι ο τύπος είναι στην κυριολεξία απόλαυση  m0105.gif 


! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=8YmzB9D9u7s#)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: sarcofago στις Μάρτιος 24, 2018, 11:41:55 ΜΜ
Παράθεση από: Cavlomenos στις Μάρτιος 24, 2018, 11:39:46 ΜΜ
Μήπως είσαι εσύ αριστερόστροφος φασίστας, όπως λέει και ο Μίκης Θεοδωράκης, και το παίζεις δημοκράτης και αντιρατσιστής; Εμένα ο παππούς μου και ο πατέρας μου πολέμησαν τους Γερμανούς ενώ ο δικός σου μάλλον το έπαιζε Ο.Φ.Α (Όπου Φυσάει ο Άνεμος).

Πήγαινε μια βόλτα μέχρι την Γάζα της Παλαιστίνης να δεις πόσο ρατσιστές είναι οι Εβραίοι και μετά έλα να μας πεις για το ποιοί είναι τα θύματα και ποιοί είναι οι θύτες της Ιστορίας!

Μήπως άκουσες για τις προχθεσινές δηλώσεις του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού της Πολωνίας που έζησε ο ίδιος την Γερμανική κατοχή ότι οι ίδιοι οι Εβραίοι ζητούσαν να πάνε στο Άουσβιτς να ζήσουν σαν εργάτες επειδή σαν έμποροι και μεσίτες που ήσαν επειδή είχαν μηδενικό τζίρο δεν μπορούσαν να συντηρήσουν άλλο τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους;

Για τον ρόλο του Ρότσιλντ στην σημερινή χρεοκοπία της Ελλάδας μίλησε δημόσια και ο Μίκης Θεοδωράκης στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη πριν από 5 χρόνια! Γιατί δεν του έκανε μήνυση ο Ρότσιλντ για συκοφαντική δυσφήμιση;
padded.gif


Παράθεση από: luke cage στις Μάρτιος 24, 2018, 11:12:45 ΜΜ
Καλά με αυτό την περιπτωσαρα ασχολεισαι μυστη ;  m0105.gif m0105.gif m0105.gif m0105.gif

ο μύστης βλεπει παντού 'πληρωμένους ανθέλληνες' του σώρρος όσοι δεν ειναι στοχος/χ.α/μακελειο κλπ  s14091.gif οι εβραιοι ειναι ο εφιαλτης του ενώ δηλωνε μεχρι πριν οτι δεν ειναι ακροδεξιος ουτε και φυσικα φασιστας  m0105.gif
Βασικά μη χαλιέσαι γιατι ο τύπος είναι στην κυριολεξία απόλαυση  m0105.gif 


! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=8YmzB9D9u7s#)
.  s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif s14113.gif
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: sarcofago στις Μάρτιος 25, 2018, 12:01:35 ΠΜ
Παράθεση από: Cavlomenos στις Μάρτιος 24, 2018, 11:44:51 ΜΜ
Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος!
Πίστεψε με με σένα κλαίνε πολλοί απο τα γέλια με τα μαργαριτάρια που γράφεις.  s14110.gif

Πάω τώρα να πάρω την επιταγή μου  114847.gif απο τον Σώρο για να πιω μπύρες  690dr.gif t1518.gif t1518.gif t1518.gif t1518.gif
Να σαι καλά μας διασκέδασες και απόψε  m0821.gif
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: sarcofago στις Μάρτιος 25, 2018, 12:19:30 ΜΜ
Παράθεση από: Cavlomenos στις Μάρτιος 25, 2018, 12:11:39 ΠΜ
Ες αύριον τα σπουδαία !!!
Θα γίνει πόλεμος Ελλάδος / Τουρκίας ;  s14113.gif

Σταμάτα να διαβάζεις στόχο γιατί θα κάνει το μυαλό σου στόκο  s14110.gif

Στο κεφάλαιο δεν συμφέρει να γίνει πόλεμος μεταξύ αυτών των δύο κρατών όταν είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ και η Δύση έχει επενδύσει τρισεκατομμύρια ευρο / δολλάρια και στα δύο κράτη.

Αλλα που να τα δει αυτά το μυαλουδάκι σου στόκε ;  s1403.gif Μόνο κακούς εβραίους βλέπεις, τούρκους, αμερικάνους, ομοφιλόφιλους , κουμουνιστές και μασώνους  s14113.gif Έτσι σας θέλουν οι μάγκες που σας τα πουλάνε για να βγαίνουν βουλευτές και να γίνονται εκατομμυριούχοι με τα κωλοβιβλία τους και τις κωλλοφυλάδες τους στην υγειά σας κορόιδα εθνικιστές.Και μετά να σας ρουφιανεύσουν και στην ΕΥΠ για εγκληματικές - τρομοκρατικές ομάδες για να μην μείνουν και τα κρατικά μαγαζιά χωρίς την πελατεία των ηλιθίων  p09131.gif

Άντε διάβασε και καμιά προφητεία τώρα του παίσιου που θα καταργηθεί το ευρό μέσα στο 2018 και θα διαλυθεί η ευρωπαική ένωση να γελάσουμε  m0105.gif
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: ανατολιος στις Απριλίου 06, 2018, 03:19:14 ΜΜ
Το σενάριο πολεμικού επεισοδίου δεν είναι μη υπαρκτό ιδιαίτερα τώρα που οι Ρώσοι εξοπλίζουν τους Τούρκους με υπερσύχρονους πυραύλους και πυρηνικά.
Για πόλεμο και εγώ το βλέπω λίγο δύσκολο όχι φυσικά για την καλή τους την καρδιά αλλά καθαρά και μόνο λόγο οικονομικών συμφερόντων που έχουν επενδύσει σε ελλάδα και τουρκία οι μεγάλες δυνάμεις.
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: luke cage στις Απριλίου 27, 2018, 02:17:22 ΜΜ
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την μεγαλύτερη στην ιστορία μαζική σφαγή παιδιών σε ανθρωποθυσία στο Περού

(http://www.lifo.gr/icache/860/645/1/1366692_child5fd.jpg)

τοιχεία για το μεγαλύτερο περιστατικό μαζικής ανθρωποθυσίας παιδιών στην Αμερική και πιθανόν στην παγκόσμια ιστορία, ανακαλύφθηκαν στη βόρεια ακτή του Περού, ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι στο National Geographic. Περισσότεροι από 140 παιδιά φαίνεται να έχουν θυσιαστεί τελετουργικά πριν από περίπου 550 χρόνια ενώ στο ίδιο σημείο βρέθηκαν νεκρά και 200 λάμα, τα γνωστά θηλαστικά της ν. Αμερικής. Επιστημονικές έρευνες από τη διεθνή, διεπιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Gabriel Prieto του Universidad Nacional de Trujillo και τον John Verano του Πανεπιστημίου Tulane διεξάγονται αυτή τη στιγμή ενώ το έργο υποστηρίζεται από επιχορηγήσεις από την National Geographic Society. Ενώ τα περιστατικά ανθρώπινης θυσίας μεταξύ των Αζτέκων, των Μάγια και των Ίνκας έχουν καταγραφεί στα ισπανικά χρονικά αποικιακής εποχής και τεκμηριώνονται σε σύγχρονες επιστημονικές ανασκαφές, η ανακάλυψη ενός μεγάλου γεγονότος θυσίας παιδιών στον ελάχιστα γνωστό προ-Κολομβιανό πολιτισμό των Τσιμού είναι κάτι άνευ προηγουμένου στην Αμερική - αν όχι σε ολόκληρο τον κόσμο. Διατηρημένα σε ξηρή άμμο για περισσότερα από 500 χρόνια, περισσότερα από δώδεκα παιδιά αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας από αρχαιολόγους. Η πλειοψηφία των τελετουργικών θυμάτων ήταν μεταξύ 8 και 12 ετών όταν πέθαναν. Αυτό ήταν μόνοι η αρχή...


(http://www.lifo.gr/icache/860/575/1/1366693_child1.jpg)


Η περιοχή της θυσίας, επίσημα γνωστή ως Huanchaquito-Las Llamas, βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και ανατολικά της περιοχής όπου βρίσκεται το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, Chan Chan, το αρχαίο διοικητικό κέντρο των Τσιμού. Το Huanchaquito-Las Llamas (που αναφέρεται από τους ερευνητές ως "Las Llamas") έγινε γνωστό το 2011, όταν βρέθηκαν τα λείψανα 42 παιδιών και 76 λάμα κατά τη διάρκεια ανασκαφής. Μέχρι το 2016, περισσότερα από 140 σκελετοί παιδιών είχαν ανακαλυφθεί στην περιοχή. Πολλοί από τους σκελετούς έφεραν εμφανή σημάδια από χτυπήματα στο πρόσωπο και φαινόταν πως το στέρνο τους είχε ανοιχτεί, πιθανότατα για να αφαιρέσουν την καρδιά τους κατά το τελετουργικό. Τα 140 θύματα ήταν από 5 έως 14 ετών, με την πλειοψηφία να είναι μεταξύ οκτώ και 12 ετών. Τα ζώα ήταν μόλις μερικών μηνών. Αυτό που ίσως είναι ακόμη πιο σοκαριστικό είναι πως οι ερευνητές πιστεύουν ότι όλα τα θύματα θυσιάστηκαν τελετουργικά σε ένα μόνο γεγονός.


(http://www.lifo.gr/icache/860/645/1/1366694_child3.jpg)

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο γεγονός μαζικής θανάτωσης παιδιών, για το οποίο έχουμε φυσικά στοιχεία, είναι η τελετουργική θυσία 42 παιδιών στο Templo Mayor των Αζτέκων. Το μεγάλο ερώτημα που θέλουν να απαντήσουν τώρα οι επιστήμονες είναι η αφορμή για το αρχαίο λουτρό αίματος. Ποιος ήταν ο λόγος για μια τόσο μαζική ανθρωποθυσία παιδιών. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως πίσω από το τελετουργικό ίσως κρύβεται ο κατευνασμός των Θεών για φυσικά φαινόμενα. Η περιοχή ίσως είχε πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω του Ελ Νίνιο, κάτι που υποδεικνύει η συλλογή δειγμάτων από το έδαφος στην ευρύτερη περιοχή της θυσίας. Κάτι που δεν αποκλείεται είναι να είχε προηγηθεί άλλο κύμα ανθρωποθυσιών πριν καταλήξουν στο να σκοτώσουν παιδιά. Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως οι θυσίες ενηλίκων ήταν πολύ πιο συνηθισμένες και πως τα παιδιά, το πολυτιμότερο μέλος των οικογενειών ήταν μάλλον η ύστατη λύση. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα είναι πολύμηνες καθώς το αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την περιοχή έχει μεγαλώσει.


(http://www.lifo.gr/icache/525/700/1/1366695_child5.jpg)

(http://www.lifo.gr/icache/860/567/1/1366697_child99.jpg)


http://www.lifo.gr/now/tech_science/190543/arxaiologoi-anakalypsan-tin-megalyteri-stin-istoria-maziki-sfagi-paidion-se-anthropothysia-sto-peroy (http://www.lifo.gr/now/tech_science/190543/arxaiologoi-anakalypsan-tin-megalyteri-stin-istoria-maziki-sfagi-paidion-se-anthropothysia-sto-peroy)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: TAZ 1982 στις Μαΐου 06, 2018, 08:19:43 ΜΜ
Δεν υπάρχουν κρυφοί θάλαμοι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών - Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας

(http://www.lifo.gr/icache/860/536/1/1370725_01-radar-tut.adapt.1900.1.jpg)


Δεν υπάρχουν πρόσθετοι θάλαμοι ή περάσματα πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, σύμφωνα με τις πρόσφατες αναλύσεις ραντάρ, ανέφεραν σήμερα Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το National Geographic. Η είδηση έγινε γνωστή μετά την ανακοίνωση του Mostafa Waziri, γενικού γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, που έκανε σήμερα, Κυριακή 6 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της 4ης ετήσιας Διεθνούς Διάσκεψης GEM για τον Τουταγχαμών, που πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) στην Γκίζα.

(http://www.lifo.gr/icache/500/333/1/1370728_09-tut-tomb-scanning-2018.adapt.1900.1.jpg)

Η ανακοίνωση ολοκληρώνει με απογοητευτικό τρόπο την έρευνα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν ο Βρετανός Αιγυπτιολόγος, Νίκολας Ριβς, θεώρησε ότι ο ταφικός θάλαμος της θρυλικής βασίλισσας της 18ης Δυναστείας Νεφερτίτη μπορεί να κρύβεται πίσω από τους τοίχους του περίφημου τάφου του Τουταγχαμών, ηλικίας 3.300 ετών. Δυο προηγούμενες δοκιμές της θεωρίας του Ριβς, με τη χρήση ειδικών ραντάρ, ήταν ασαφείς. Η τρίτη και πιο πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη φέτος με την υποστήριξη του National Geographic Society, είναι μια κοινή επιστημονική αποστολή, υπό τον συντονισμό του Franco Porcelli του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Τορίνο και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη.

(http://www.lifo.gr/icache/500/333/1/1370727_07-tut-tomb-scanning-2018.adapt.1900.1.jpg)



Η επιστημονική αναφορά που κατατέθηκε από τον Porcelli το Σάββατο καταλήγει με τη δήλωση: «Καταλήγουμε, με πολύ υψηλό επίπεδο σιγουριάς, ότι η υπόθεση σχετικά με την ύπαρξη κρυφών θαλάμων πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα GPR». Το 2015, ο Ιάπωνας ειδικός Χιροκάτσου Βατανάμπε μεσω μελέτης που διεξήγαγε με ραντάρ στον τάφο του Τουταγχαμών, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υπάρχουν ενδείξεις για κρυφές εισόδους στους τοίχους βόρεια και δυτικά στον νεκρικό θάλαμο. Ωστόσο ένα δεύτερο σκανάρισμα του τάφου με ραντάρ, από τους τους μηχανικούς του National Geographic Society το 2016, δεν μπόρεσε να αναπαράγει τα ίδια αποτελέσματα με τον Βατανάμπε.

Η αναφορά που υποβλήθηκε σήμερα στους Αιγύπτιους αξιωματούχους, είναι αποτέλεσμα τριών νέων αναλύσεων ραντάρ GPR, οι οποίες διεξήχθησαν το Φεβρουάριο του 2018 από τρεις ανεξάρτητες ομάδες, με κάθε ομάδα να χρησιμοποιεί διαφορετική συχνότητα.

Οι ερευνητικές ομάδες δούλεψαν σε περίοδο επτά ημερών και συνέλεξαν στοιχεία ισοδύναμα με την ανίχνευση περίπου 2.500 επιφανειακών μέτρων. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη θυρών ή κενών χώρων πίσω από τον νεκρικό θάλαμο. Είναι απογοητευτικό όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Porcelli στο National Geographic.

http://www.lifo.gr/now/culture/191710/den-yparxoyn-kryfoi-thalamoi-piso-apo-ton-tafo-toy-toytagxamon-anakoinothikan-ta-apotelesmata-tis-polyetoys-ereynas (http://www.lifo.gr/now/culture/191710/den-yparxoyn-kryfoi-thalamoi-piso-apo-ton-tafo-toy-toytagxamon-anakoinothikan-ta-apotelesmata-tis-polyetoys-ereynas)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: luke cage στις Μαΐου 14, 2018, 09:12:04 ΜΜ
Και κάτι να γελάσουμε μύστες  t1518.gif


(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/32366648_1868234003257149_3216627962912702464_n.jpg?_nc_cat=0&oh=3fe50b4dd68c2e649a1b1d33f77930f3&oe=5B831397)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: warsaw στις Μαΐου 14, 2018, 10:29:45 ΜΜ
Ο καλύτερος υπουργός εθνικής άμυνας  m0105.gif respect56.gif
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: κυψελιωτης85 στις Μάρτιος 23, 2019, 05:10:24 ΜΜ
Ο σκοτεινός πρίγκιπας που παλούκωνε τους Τούρκους
O Βλαντ ο Ανασκολοπιστής που ήταν πολύ χειρότερος από τον Κόμη Δράκουλα

(https://s.nbst.gr/files/1/2019/03/weekndtelaosd-735x459.jpg)

Λίγα ονόματα ενσταλάζουν περισσότερο τρόμο στην εύθραυστη ανθρώπινη καρδιά από τον Δράκουλα, τη ζοφερή κληρονομιά του Μπραμ Στόκερ και του ομώνυμου μυθιστορήματός του από το 1897.

Το θρυλικό βαμπίρ της Τρανσυλβανίας τρομοκρατεί λογοτεχνία, κινηματογράφο και τηλεόραση για περισσότερο από έναν αιώνα μπολιάζοντας το συλλογικό φαντασιακό με σκοτεινές ιστορίες βρικολάκων που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα.

Κι ενώ ο μαυροφορεμένος λογοτεχνικός κόμης είναι μια καθαρά φανταστική δημιουργία, ο Στόκερ ονόμασε δαιμόνια τον ήρωά του από έναν πραγματικό άνθρωπο που είχε την ίδια δίψα για αίμα, αν και μεταφορική εδώ: τον Βλαντ Γ', έναν μεσαιωνικό πρίγκιπα της Βλαχίας που ήταν γνωστός και ως Βλαντ Δράκουλας (Ντράκουλ), καθώς καταγόταν από τη βασιλική γενιά των Ντράκουλ.


(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/03/vlladdadaddddrere3.jpg)

Τον Βλαντ Τέπες τον ήξεραν όμως στον καιρό του και ως Βλαντ τον Ανασκολοπιστή, καθώς είχε την κακιά συνήθεια να τιμωρεί βάναυσα τους εχθρούς του με παλούκωμα. Το ανατριχιαστικό παρατσούκλι του λειτουργούσε ως μαρτυρία για τον αγαπημένο του τρόπο να προκαλεί φριχτό πόνο στον εχθρό και αδιανόητο φόβο σε όλους τους άλλους.

Κι ενώ ο κόμης Δράκουλας τρομοκρατεί αποκλειστικά τη φαντασία μας, ο βοεβόδας Βλαντ έσπερνε φρίκη και όλεθρο σε όποιον τολμούσε να τον προκαλέσει. Ήταν όμως πράγματι το αιμοσταγές τέρας που μας καταμαρτύρησαν οι λαϊκές διηγήσεις της εποχής του; Ή μήπως ήταν απλώς ένας μεσαιωνικός ηγεμόνας σαν όλους τους άλλους;

Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ, οι σύγχρονοι ιστορικοί υποδεικνύουν ωστόσο πως όσα είναι γνωστά γι' αυτόν προέρχονται από μπροσούρες του 15ου αιώνα, συχνά γραμμένες από τους ίδιους τους ανθρώπους που τον αντιστρατεύονταν. Η αλήθεια τους δεν μπορεί λοιπόν να επαληθευτεί. Ούτε όμως και να καταρριφθεί...
Ο πραγματικός Δράκουλας και το Τάγμα των Δράκων


(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/03/AP_16291141314030.jpg)


Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, ο Βλαντ Γ' γεννήθηκε το 1431 στα εδάφη που είναι σήμερα γνωστά ως Τρανσυλβανία, στα κεντρικά της Ρουμανίας. Η ιστορική σκέψη αμφισβητεί πάντως τη σύνδεσή του με την περιοχή, καθώς ακόμα και το Κάστρο Μπραν, η γνωστή τουριστική ατραξιόν της Ρουμανίας που συνδέεται με τον μυθιστορηματικό Δράκουλα, λίγη σχέση πρέπει να είχε με τον πρίγκιπα της Βλαχίας.

Πατέρας του ήταν ο Βλαντ Β' Ντράκουλ (Βλαντ ο Δράκος), πρίγκιπας της Βλαχίας από το 1436-1447, ο οποίος είχε πράγματι στην κατοχή του μια έκταση στη Σιγκισοάρα της ιστορικής Τρανσυλβανίας. Ο δεύτερος από τους τρεις γιους του, ο Βλαντ, γεννήθηκε πιθανότατα στο Τιργκόβιστε, τη βασιλική έδρα του πριγκιπάτου της Βλαχίας, απ' όπου επέβλεπε ο σφετεριστής ηγεμόνας πατέρας του την περιοχή.

Το 1431 ο βασιλιάς της Ουγγαρίας, Σιγισμούνδος (που θα γινόταν αργότερα αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας), έχρισε τον Βλαντ Β' ιππότη του Τάγματος των Δράκων, απ' όπου απέκτησε και το Ντρακούλ (Δράκος στην τοπική διάλεκτο) του ονόματός του. Έτσι απέκτησε ο Βλαντ Γ' το «Δράκουλας» (Drăculea ή drac στα παλιά ρουμανικά).


(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/03/vlladdadaddddrere1.jpg)

Το Τάγμα του Δράκου είχε μόλις έναν σκοπό ύπαρξης: τον θρίαμβο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Βλαχία εξάλλου, που βρισκόταν μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και των μουσουλμανικών κτήσεων της Υψηλής Πύλης, έβλεπε συχνά αιματοβαμμένες μάχες, όσο οι Οθωμανοί ονειρεύονταν επέκταση των εδαφών τους προς τα δυτικά και οι χριστιανικές δυνάμεις απωθούσαν τους εισβολείς.

Και κάτι ακόμα: στη σύγχρονη ρουμανική, το «drac» σημαίνει επίσης τον δαίμονα ή τον ίδιο τον Διάβολο. Ο Μπραμ Στόκερ διάβασε ένα βιβλίο το 1890 για την ιστορία της Βλαχίας και, παρά το γεγονός ότι δεν έκανε λόγο για τον Βλαντ Γ', του κόλλησε η λέξη «Δράκουλας». Όπως έγραψε στο σημειωματάριό του ο συγγραφέας: «Στη γλώσσα της Βλαχίας, σημαίνει ΔΙΑΒΟΛΟΣ [με κεφαλαία]». Γι' αυτό και ονόμασε έτσι τον κόμη του, από τις διαβολικές συσχετίσεις της λέξης.

Η θεωρία μάλιστα που συνδέει κόμη Δράκουλα και Βλαντ αναπτύχθηκε μόλις το 1972 από τους καθηγητές ιστορίας στο Boston College, Radu Florescu και Raymond McNally (στο βιβλίο τους «Αναζητώντας τον Δράκουλα»)...
Βλαντ ο εκδικητής

Σε ηλικία 11-12 ετών, ο Βλαντ και ο μικρότερος αδερφός του, Ράντου, κρατήθηκαν στην Τουρκία ως εγγύηση για τη νομιμοφροσύνη του Βλαντ Β' στον σουλτάνο. Την ώρα που ο βοεβόδας της Τρανσυλβανίας, Ιωάννης Ουνιάδης, μάζευε στρατό για να διώξει τους Οθωμανούς από τη Ρουμανία, ο ηγεμόνας της Βλαχίας, Βλαντ Β', συντασσόταν με τον Μουράτ Β'.

Με τη βία φυσικά, καθώς στη συνάντησή τους στην Καλλίπολη το 1442, τη μεγάλη παγίδα, ο σουλτάνος κράτησε όμηρο τον Βλαντ και τα παιδιά του για να εξασφαλίσει τη συναίνεσή του. Ο Ουνιάδης ηττήθηκε τελικά στην εκστρατεία του στη Βάρνα και για να εκδικηθεί τον πατέρα Βλαντ, έσφαξε τη γυναίκα και τον μεγάλο του γιο, Μίρτσεα.

Ο Βλαντ Β' αφέθηκε να επιστρέψει στα εδάφη του με τον όρο να μείνουν αιχμάλωτα τα παιδιά του, προκειμένου να μην ξαναπάρει μέρος στον πόλεμο της Υψηλής Πύλης με την Ουγγαρία. Τα δυο παιδιά έλαβαν ανώτερη βασιλική εκπαίδευση, διδάχθηκαν τις πολεμικές τέχνες και ο Βλαντ μετατράπηκε σε ικανότατο ιππέα και πολεμιστή.

Ο έφηβος Βλαντ είδε μάλιστα τον αδερφό του να αναπτύσσει φιλικά αισθήματα προς τους δυνάστες του, να αλλαξοπιστεί στο Ισλάμ και να γίνεται αχώριστος με τον γιο του σουλτάνου, Μωάμεθ Β', που ο κόσμος θα γνώριζε αργότερα ως Πορθητή. Όχι ότι τους συμπεριφέρθηκαν κακά, με τα δεδομένα της εποχής πάντα, ο Βλαντ δεν συγχώρεσε όμως ποτέ αυτή την περίοδο της αιχμαλωσίας του και έδωσε όρκο ιερό να εκδικηθεί.

Από τους Τούρκους έμαθε όμως και κάτι ακόμα: τον σαδιστικό ανασκολοπισμό ως τρόπο ατίμωσης...
Βλαντ ο τρομοκράτης
(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/03/shutterstock725432953.jpg)

Όσο τα δυο παιδιά του ήταν όμηροι της Υψηλής Πύλης, ο Βλαντ Β' πάλευε να κρατήσει τη θέση του ως βοεβόδας της Βλαχίας, μια μάχη που θα έχανε τελικά από την εναντίον του εκστρατεία του Ουνιάδη και των τοπικών ευγενών. Τον σκότωσαν τελικά στα βαλτοτόπια της Ρουμανίας, μεταξύ Τιργκόβιστε και Βουκουρεστίου, και πλάι του έπεσε και ο μεγάλος του γιος, Μίρτσεα.

Ηγεμόνας της Βλαχίας τοποθετήθηκε από τον Ουνιάδη ένας συγγενής του Βλαντ Β', ο Βλάντισλαβ Β', ο ίδιος ο δολοφόνος του πιθανότατα. Κανείς δεν ξέρει πώς απελευθερώθηκε ο Βλαντ Γ' από τους Οθωμανούς, αν το έσκασε δηλαδή ή αν τον άφησαν ελεύθερο μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Όπως κι αν έχει, το 1448 θα τον βρει να μάχεται κατά του νέου ηγεμόνα της Βλαχίας, θέλοντας να ανακτήσει τον θρόνο. Στο πλάι του είχε τώρα τους οθωμανούς διοικητές των παραδουνάβιων πόλεων και η Βλαχία ήταν μάλιστα χωρίς σημαντική δύναμη, καθώς ο Βλάντισλαβ Β' συνόδευε τον Ουνιάδη στον νέο του αγώνα κατά των Τούρκων (Εκστρατεία του Κοσσυφοπεδίου).

Ο Βλαντ κέρδισε πίσω τον θρόνο, δεν θα τον κρατούσε όμως για πολύ. Δύο μήνες αργότερα, οι ηττημένοι Ουνιάδης και Βλάντισλαβ επέστρεψαν στις περιοχές τους και ο Βλαντ αναγκάστηκε να φύγει νύχτα από τη Βλαχία. Τι έκανε μεταξύ 1448-1456 είναι σχετικά άγνωστο ή αμφισβητήσιμο, πιθανότατα όμως άλλαζε πλευρές στον πόλεμο Οθωμανών και Ούγγρων αναζητώντας την πιο βολική κάθε φορά συμμαχία για τους σκοπούς του.

Τη βρήκε στο πρόσωπο του βασιλιά της Ουγγαρίας και Βοημίας, Λαδίσλαου Ε', που η μοίρα το θέλησε να σιχαίνεται τον Βλάντισλαβ όσο και ο Βλαντ. Η στιγμή που περίμενε θα ερχόταν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια μιας κολοσσιαίας ιστορικής στιγμής: την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.


Με τη Βασιλεύουσα δική τους, οι Οθωμανοί απειλούσαν ανοιχτά πια την Ευρώπη και κάθε διαθέσιμη δύναμη στον αγώνα εναντίον τους ήταν καλοδεχούμενη. Ο Βλαντ είχε ήδη αποκτήσει φήμη ζηλευτή για τα αντι-οθωμανικά του αισθήματα και με την αμέριστη οικονομική και στρατιωτική συμπαράσταση της Ουγγαρίας, εισέβαλε στη Βλαχία το 1456, σκότωσε πιθανότατα προσωπικά τον Βλάντισλαβ Β' και χρίστηκε βοεβόδας.

Το πρώτο πράγμα που έκανε κατά τη δική του βασιλεία του τρόμου ήταν η εκδίκηση κατά όλων αυτών που είχαν εκθρονίσει τον πατέρα του. Οι προύχοντες της Βλαχίας (βογιάροι) υπέφεραν πολύ και μαρτυρίες της εποχής θέλουν τον Βλαντ να τους σφαγιάζει με φριχτούς τρόπους κατά εκατοντάδες.

Όταν τελείωσε με αυτό που θα αποκαλούσαμε σήμερα εθνοκάθαρση της Βλαχίας, τα πράγματα στο πριγκιπάτο του ήταν τελείως διαφορετικά. Ακόμα και τις περιουσίες αναδιένειμε. Οι πρώτες μαρτυρίες για ανασκολοπισμό των πολιτικών του αντιπάλων (και των οικογενειών τους) καταφτάνουν από αυτή την εποχή.

Αφού κατέστειλε και μερικά επαναστατικά κινήματα εναντίον του, υποκινούμενα από τους παλιούς του συμμάχους στην Ουγγαρία, συνέχιζε να εκκαθαρίζει το εσωτερικό τοπίο και να ενδυναμώνει εμπόριο και στρατό στην παρακμασμένη Βλαχία. Την ίδια στιγμή, προσάρτησε μερικά γειτονικά φέουδα της Τρανσυλβανίας και αυτοανακηρύχθηκε «κύριος και ηγεμόνας όλης της Βλαχίας».

Όταν ένιωσε ισχυρός το 1460, διεμήνυσε στους Τούρκους ότι θα σταματήσει να πληρώνει το βαρύτατο ετήσιο χαράτσι στην Υψηλή Πύλη. Το μέτρο που διασφάλιζε δηλαδή την ειρήνη μεταξύ σουλτάνου και βοεβόδα...


https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4644219/o-skoteinos-prigkipas-poy-paloykone-toys-toyrkoys (https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4644219/o-skoteinos-prigkipas-poy-paloykone-toys-toyrkoys)

Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Ιουνίου 11, 2019, 10:45:27 ΠΜ
«Πράσινο φως» από τους αρχαιολόγους για την προστασία και ανάδειξη των «Δεσμωτών» του Φαλήρου (Photos)

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2019-06/kas-prasino-fws-se-meletes-gia-tous-desmwtes-tou-falirou.w_l.jpg?itok=BCk9Trln)
(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/sitefiles_2019-06/des.jpg)
(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/sitefiles_2019-06/gtg.jpg)
(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/sitefiles_2019-06/desmotes-toy-faliroy-kentro-politismoy-stayros-niarhos.jpg)
(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/sitefiles_2019-06/desmotes-falirou.jpg)


Πηγη:http://www.topontiki.gr/article/327350/prasino-fos-apo-toys-arhaiologoys-gia-tin-prostasia-kai-anadeixi-ton-desmoton-toy
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: madMan στις Ιουνίου 12, 2019, 05:48:37 ΜΜ

Βρέθηκε κεφάλι προϊστορικού λύκου στη Σιβηρία μετά από 40.000 χρόνια
Δείτε βίντεο από το σπουδαίο εύρημα των επιστημόνων

(https://s.nbst.gr/files/1/2019/06/Clipboard02-8-735x427.jpg)

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ενθουσιασμό τη σπουδαία ανακάλυψη στην Σιβηρία που έφερε στο φως ένα, σχεδόν άθικτο, κομμένο κεφάλι ενός τεράστιου προϊστορικού λύκου, ηλικίας άνω των 40.000 ετών.


(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/06/Clipboard03-5.jpg)





πηγη:https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/5017731/vrethike-kefali-proistorikoy-lykoy-sti-siviria-meta-apo-40-000-chronia
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: madMan στις Ιουνίου 12, 2019, 05:53:27 ΜΜ
Βρέθηκε άλογο ηλικίας 42.000 ετών που περιείχε υγρό αίμα
Μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες που τώρα θέλουν να το κλωνοποιήσουν

(https://s.nbst.gr/files/1/2019/04/rytrghg.jpg)


Οι πάγοι της Σιβηρίας έκρυβαν μια (ακόμη) έκπληξη για τους επιστήμονες: ένα νεαρό άλογο ηλικίας 42.000 ετών που περιείχε υγρό αίμα, το αρχαιότερο που έχει ποτέ βρεθεί.

πηγη: https://www.newsbeast.gr/world/arthro/4782765/vrethike-alogo-ilikias-42-000-eton-poy-perieiche-ygro-aima (https://www.newsbeast.gr/world/arthro/4782765/vrethike-alogo-ilikias-42-000-eton-poy-perieiche-ygro-aima)

(η φωτογραφία είναι του ΑΜΠΕ)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: κυψελιωτης85 στις Ιουνίου 12, 2019, 06:21:09 ΜΜ
Παράθεση από: Daniela στις Ιουνίου 12, 2019, 06:05:13 ΜΜ
arage i ilikia einai sigoyra tosi??
Η επιστημη το λενε κοριτσι μου
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: sex worker στις Ιουνίου 12, 2019, 08:28:06 ΜΜ
Θα ξεκινήσουν κλωνοποιήσεις
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: sailormoon στις Ιουνίου 13, 2019, 10:32:30 ΠΜ
Κίνα: Κάπνιζαν κάνναβη πριν από... 2.500 χρόνια!


Στην αποκάλυψη ότι οι άνθρωποι στην Κίνα κάπνιζαν κάνναβη πριν από 2.500 χρόνια σχεδόν, προχώρησαν οι επιστήμονες.



Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/kina-kapnizan-kannabi-prin-apo-2500-hronia (https://www.iefimerida.gr/kosmos/kina-kapnizan-kannabi-prin-apo-2500-hronia)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: kentauros39 στις Οκτωβρίου 29, 2019, 09:27:28 ΠΜ
Οι νεοι ιστορικοι τώρα σναγνωρίζουν το έργο του Μεταξά ως μη ακραίου αλλά χαρισματικου πολιτικού
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: kavlokio στις Δεκεμβρίου 21, 2019, 11:38:47 ΠΜ
Ποιος ήταν ο εκκεντρικός πλούσιος που ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Σκρουτζ

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2019-12/scrooge_24.jpg?itok=qMVZbM3W)


Ο Κάρολος Ντίκενς, ο σημαντικότερος Βρετανός συγγραφέας της Βικτωριανής εποχής μέσα από τα βιβλία του δημιούργησε χαρακτήρες που άντεξαν στον χρόνο.

Ένας από αυτούς είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο τσιγκούνης και γεροξεκούτης πλούσιος που στα τελευταία χρόνια της ζωής του άφησε το Πνεύμα των Χριστουγέννων να τον συνεπάρει και να μάθει έννοιες όπως συμπόνια και γενναιοδωρία.

Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, τον 17ο αιώνα έζησε ένας άνθρωπος που έμοιαζε αρκετά με τον χαρακτήρα του Ντίκενς και πολλοί αναγνώστες του βιβλίου υποστήριξαν ότι ο Κάρολος Ντίκενς δανείστηκε τα χαρακτηριστικά του Σκρουτζ, από τον υπαρκτό Τζον Μέγκοτ.

Ορφανός από μικρός

Ο Τζον Μέγκοτ γεννήθηκε τον Απρίλη του 1714 στην Αγγλία.

Ο πατέρας του Τζον ήταν ξακουστός ζυθοποιός και η μητέρα του καταγόταν από οικογένεια πολιτικών . Στα τέσσερά του, ο Τζον έχασε τον πατέρα του και λίγο αργότερα πέθανε και η μητέρα του. Μπορεί ο Τζον να ορφάνεψε από πολύ μικρή ηλικία, αλλά η περιουσία που του άφησαν ήταν αρκετή για να ζήσει πλουσιοπάροχα.

Ο Τζον φοίτησε ως εσωτερικός σε ιδιωτικό σχολείο, το Westminster School, έμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο στην Ελβετία, ενώ μέχρι τα τριάντα του ζούσε με όλες τις ανέσεις, σύχναζε στα καλύτερα σαλόνια του Λονδίνου, ντυνόταν με τα ακριβότερα υφάσματα και δεν φοβόταν να χάσει χιλιάδες λίρες σε χαρτοπαιξίες.

Επιπλέον, δάνειζε πάντα μεγάλα ποσά σε φίλους του, χωρίς ποτέ να τα πάρει πίσω, αρκεί κάποιος να τα επέστρεφε εθελοντικά!


(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/sitefiles_2019-12/xjf438409-313x400.jpg)

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/sitefiles_2019-12/scrooge-469x400.jpg)


Η συνολική του περιουσία άγγιζε το 1 εκατομμύριο λίρες, αλλά ο ίδιος μάζευε ένα ένα τα νομίσματα, τα τύλιγε σε χαρτοπετσέτες και τα έκρυβε σε κάθε γωνιά του σπιτιού του. Τα βράδια έμενε ξύπνιος προσπαθώντας να θυμηθεί πού τα είχε κρύψει, ενώ παράλληλα φώναζε σε ανύπαρκτους ληστές ότι κανείς « δεν θα κλέψει την περιουσία του και θα κρατήσει τα λεφτά του».

Τον Νοέμβριο του 1789, ο Ελβ αρρώστησε βαριά και έπειτα από οκτώ μέρες πέθανε. Έγραψε στους γιους του ένα γράμμα «πιστεύοντας πως τους άφησε αυτό που ήθελαν». Κληρονόμησε στον καθένα 500 χιλιάδες λίρες..


http://www.topontiki.gr/article/358896/poios-itan-o-ekkentrikos-ploysios-poy-enepneyse-ton-haraktira-toy-skroytz (http://www.topontiki.gr/article/358896/poios-itan-o-ekkentrikos-ploysios-poy-enepneyse-ton-haraktira-toy-skroytz)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: everwing στις Απριλίου 17, 2020, 12:09:58 ΜΜ
Η ματωμένη Μεγάλη Παρασκευή του Αγρινίου - Η ομαδική εκτέλεση 120 πατριωτών από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους]

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2020-04/agrinio.jpg?itok=JVDcsT84)


Η εκτέλεση των 120

Τα αντίποινα έγιναν με τη σύμπραξη των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας που τελούσαν υπό τις διαταγές του Γεωργίου Τολιόπουλου. Ο Τολιόπουλος ήταν ένας 48χρονος πρώην αξιωματικός του ελληνικού στρατού που κατά τη διάρκεια της κατοχής συνεργάστηκε με τους Γερμανούς. Στο μεσοδιάστημα, από την αντιστασιακή ενέργεια στη Σταμνά μέχρι τη 14η Απριλίου, κυκλοφορούσαν μόνο φήμες. Μάλιστα, οι ταγματασφαλίτες της περιοχής που προέρχονταν από την Πάτρα, έσπευσαν να καθησυχάζουν τους πολίτες. Ωστόσο, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης κυκλοφόρησαν νέες φήμες ότι ανοίγουν λάκκους σε ένα χωράφι της περιοχής. Τα νέα διαδόθηκαν αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να φανταστεί το μακελειό που θα ακολουθούσε.

Πηγή: mixanitouxronou.gr
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: zorokan στις Φεβρουαρίου 05, 2021, 01:48:41 ΠΜ
Το νέο βιβλίο του Νίκου Πλατή μικροΜέγα Κολοκοτρωνέικο


(https://www.lifo.gr/icache/870/580/1/1572292_platis_lifo.jpg)


— Και πώς έγινε ο απόλυτος ήρωας της Επανάστασης; Αυτό δεν είναι κάτι που προκάλεσε ο ίδιος, είναι κάτι που επιδίωξε και εμπέδωσε η πολιτιστική μας μνήμη. Θα μπορούσε να είναι αυτός ή κάποιος άλλος, και σε τελευταία ανάλυση είναι το σύμβολο μιας επανάστασης η οποία στην πραγματικότητα υπήρχε και χάθηκε με την επέλαση του Ιμπραήμ. Δεν ήταν μια κερδισμένη επανάσταση. Ο τρόπος παρουσίασης των εθνικών συμβάντων διευκολύνει τη μετατροπή ενός ήσσονος αξίας γεγονότος σε σύμβολο και περνάει σε δεύτερη μοίρα το πραγματικά σημαντικότερο συμβάν: έτσι, οι περισσότεροι σημερινοί Έλληνες προτιμούν να συνδέουν τα Δερβενάκια και όχι τη ναυμαχία του Ναβαρίνου με την επιτυχία της Επανάστασης του '21. Η αντίδραση στην ιστορική αλήθεια είναι ψυχολογικά κατανοητή, ποιος θέλει να θυμάται ότι μια επανάσταση, η Επανάσταση του '21, πέτυχε μόνο και μόνο γιατί το θέλησαν οι ξένες δυνάμεις, επειδή τα κανόνια τους βύθισαν τα πλοία του εχθρού; Έτσι, δεν υπάρχει στο εθνικό μας εορτολόγιο η 20ή Οκτωβρίου 1927, η χρονολογία που οι ξένες δυνάμεις βούλιαξαν τα πλοία του Ιμπραήμ κατανικώντας τον και σώζοντας την μέχρι εκείνη τη στιγμή εντελώς χαμένη επανάσταση, ενώ υπάρχει στο εθνικό μας εορτολόγιο η 25η Μαρτίου 1821, που τάχα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης στην Αγία Λάβρα. Στην ουσία, η Ελλάδα κέρδισε την επανάσταση, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δι' αντιπροσώπων. Όταν μπήκε ο Ιμπραήμ, η επανάσταση τελείωσε, πνίγηκε στο αίμα και ήταν τελειωμένη υπόθεση.


Πηγή: https://www.lifo.gr/articles/book_articles/260711/kolokotroneiko-ena-entelos-diaforetiko-vivlio-gia-ton-kolokotroni (https://www.lifo.gr/articles/book_articles/260711/kolokotroneiko-ena-entelos-diaforetiko-vivlio-gia-ton-kolokotroni)




Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: zorokan στις Μάρτιος 14, 2021, 04:12:45 ΜΜ
Το μυστήριο με την εξαφάνιση της ανίκητης λεγεώνας των Ρωμαίων στη Μ. Βρετανία. 5.000 άνδρες χάθηκαν κυνηγώντας βαρβαρικά φύλα. Δεν βρέθηκε ούτε ίχνος τους...

(https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2015/11/centurion_bild_3.jpg)



Το τείχος του Αδριανού στη Μεγάλη Βρετανία είναι η απόδειξη ότι οι Ρωμαίοι δεν κατάφεραν ποτέ να αντιμετωπίσουν τα βαρβαρικά φύλα του βορά, σύμφωνα με τους ιστορικούς. Γι αυτό έφτιαξαν το τείχος για να προστατευτούν. Ακόμα και η ένατη, η πιο τρομερή και σκληρή μονάδα του ρωμαϊκού στρατού, όταν έφτασε στο βρετανικό βορρά, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Πέντε χιλιάδες επίλεκτοι άνδρες χάθηκαν και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος, ούτε καν από τις ασπίδες ή τα σπαθιά τους, με τα οποία είχαν γίνει μια θρυλικά καταδρομική μονάδα....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/to-mistirio-me-tin-exafanisi-tis-thrilikis-legeonas-ton-romeon-sti-m-vretania-5000-andres-chathikan-kinigontas-varvarika-fila-ke-mechri-simera-den-echi-vrethi-kanena-ichnos-tous-oute-kan-apo-ton-op/ (http://www.mixanitouxronou.gr/to-mistirio-me-tin-exafanisi-tis-thrilikis-legeonas-ton-romeon-sti-m-vretania-5000-andres-chathikan-kinigontas-varvarika-fila-ke-mechri-simera-den-echi-vrethi-kanena-ichnos-tous-oute-kan-apo-ton-op/)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: σούκα μπλιέτ στις Μάρτιος 14, 2021, 05:58:35 ΜΜ
Και οι Ρωμαίοι ουτε καταγραψανε ιστορικά το συμβάν  m0105.gif καλές κουφάλες ήταν και τότε
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Μάρτιος 28, 2021, 10:52:36 ΠΜ
Στις 27 Μαρτίου του 1968 χάνει την ζωή του ο Γιούρι Γκαγκάριν

(https://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2021/03/1b2fc628-0bb1-4cd1-9aa1-82eccad59460_1.jpg)

https://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%A3%CF%84%CE%B9%CF%82-27-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-1968-%CF%87%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%93/ (https://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%A3%CF%84%CE%B9%CF%82-27-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-1968-%CF%87%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%93/)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Οκτωβρίου 02, 2021, 11:01:43 ΠΜ
 Η (άγνωστη) Σφαγή της Δράμας το 1941 - Γιατί δεν υπάρχει στα βιβλία της Ιστορίας;


(https://nb.bbend.net/media/news/2021/10/01/1238478/main/drama-sfagi2.jpg)


https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1238478/h-agnosti-sfagi-tis-dramas-to-1941-giati-den-yparxei-sta-vivlia-tis-istorias (https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1238478/h-agnosti-sfagi-tis-dramas-to-1941-giati-den-yparxei-sta-vivlia-tis-istorias)
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: kavlogatos στις Αυγούστου 16, 2023, 08:54:15 ΠΜ
Κόμης Δράκουλας: Επιστήμονες βρήκαν δάκρυα αίματος σε αναλύσεις των επιστολών του Vlad The Impaler



Νέα στοιχεία προκύπτουν για τη ζωή του Βλαντ Γ', του Ρουμάνου βοεβόδα της Βλαχίας που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Κόμης Δράκουλας ή Βλαντ ο Παλουκωτής (Vlad The Impaler), καθώς φαίνεται ότι είχε δερματικές και αναπνευστικές παθήσεις που του προκαλούσαν δάκρυα αίματος!

 
https://www.independent.co.uk/news/science/vlad-impaler-letters-count-dracula-b2393725.html



https://www.newsit.gr/kosmos/komis-drakoulas-epistimones-vrikan-dakrya-aimatos-se-analyseis-ton-epistolon-tou-Vlad-The-Impaler/3838811/

Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: hondroulis στις Αυγούστου 16, 2023, 11:12:39 ΠΜ
Παράθεση από: kavlogatos στις Αυγούστου 16, 2023, 08:54:15 ΠΜΚόμης Δράκουλας: Επιστήμονες βρήκαν δάκρυα αίματος σε αναλύσεις των επιστολών του Vlad The Impaler



Νέα στοιχεία προκύπτουν για τη ζωή του Βλαντ Γ', του Ρουμάνου βοεβόδα της Βλαχίας που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Κόμης Δράκουλας ή Βλαντ ο Παλουκωτής (Vlad The Impaler), καθώς φαίνεται ότι είχε δερματικές και αναπνευστικές παθήσεις που του προκαλούσαν δάκρυα αίματος!

 
https://www.independent.co.uk/news/science/vlad-impaler-letters-count-dracula-b2393725.html



https://www.newsit.gr/kosmos/komis-drakoulas-epistimones-vrikan-dakrya-aimatos-se-analyseis-ton-epistolon-tou-Vlad-The-Impaler/3838811/


m1081.gif  m1081.gif
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: madMan στις Αυγούστου 22, 2023, 09:09:23 ΠΜ
Αδόλφος Χίτλερ: Αστυνομικό τμήμα το σπίτι που γεννήθηκε ο διαβόητος δικτάτορας στην Αυστρία





https://www.newsit.gr/kosmos/adolfos-xitler-astynomiko-tmima-to-spiti-pou-gennithike-o-diavoitos-diktatoras-stin-aystria/3842264/
Τίτλος: Απ: Κάτοχοι της Ιστορίας
Αποστολή από: kavlogatos στις Σεπτεμβρίου 04, 2023, 10:43:30 ΜΜ
Κόμης Δράκουλας: Ο «αιμοδιψής βρικόλακας» ήταν... vegeterian; Τι αποκαλύπτει επιστολή 500 χρόνια μετά



(https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2023-09/dracula-epistoli-xortofagos-4-9-2023.jpg.webp?itok=fEUpOG5H)


https://www.iefimerida.gr/kosmos/komis-drakoylas-itan-hortofagos