Πρόσβαση στην περίθαλψη: είναι δικαίωμα
του Βασίλη Πετρουλάκη 20/03/2011
Το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου εδώ και πέντε χρόνια δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο που ασχολείται με τις δυνατότητες πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα παραμονής στην Ευρώπη. Στην πρώτη έκθεση που δημοσιοποίησε το 2008, καταγράφηκαν οι μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης στην περίθαλψη που έχει αυτή η ευπαθής ομάδα του πληθυσμού στην Ευρώπη.
Δύο χρόνια μετά την πρώτη Ευρωπαϊκή έρευνα, οι Γιατροί του Κόσμου δημοσιεύουν την δεύτερη έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (www.medecinsdumonde.org (http://www.medecinsdumonde.org) και www.mdm-international.org (http://www.mdm-international.org)). Η έρευνα καταδεικνύει πως το δικαίωμα στην υγεία δεν είναι δεδομένο ούτε για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα παραμονής, ούτε για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε καμία από αυτές τις χώρες οι μετανάστες χωρίς έγγραφα παραμονής δεν μπορούν να φτάσουν «στο υψηλότερο εφικτό επίπεδο σωματικής και ψυχικής φροντίδας», όπως ορίζεται από τα διεθνή κέντρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μια βασική διαπίστωση της δεύτερης έκθεσης είναι πως οι μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη, δεν έρχονται για να επωφεληθούν της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι αβέβαιες και η ιατρική τους παρακολούθηση είναι από υποτυπώδης έως ανύπαρκτη. Ούτε καν οι πλέον ευάλωτες ομάδες, δηλαδή οι έγκυες γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά, δεν τυγχάνουν ειδικής αντιμετώπισης ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Λιγότερο από μια στις δύο έγκυες γυναίκες (48%) παρακολουθείται από ιατρό κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη είναι άνιση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά είναι εξίσου περιοριστική σε όλες. Όλες οι χώρες παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη σε μετανάστες χωρίς έγγραφα. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο εάν αναλάβουν οι ίδιοι κατά 100% την κάλυψη του κόστους. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αδύνατο. Στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία, η νομοθεσία καθιέρωσε μηχανισμούς για την ολική ή τη μερική κάλυψη του κόστους. Στη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Ελβετία η πρόσβαση στη δωρεάν ιατρική περίθαλψη περιορίζεται μόνο στα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι παθολόγοι καλούνται να επιλέξουν εάν θα αποδεχθούν ή όχι την εγγραφή των ατόμων χωρίς χαρτιά για δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη. Το σύστημα ωστόσο, δεν προβλέπει καμία κάλυψη για δευτεροβάθμια περίθαλψη. Στην πραγματικότητα, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά και τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη παντού, ακόμα και σε χώρες με πιο ελαστικές νομοθεσίες. Η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών χωρίς χαρτιά είναι εμφανής παντού, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ισπανίας: το 1/4 αυτών που θεωρητικά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το σύστημα της ασφαλιστικής κάλυψης, δεν το γνωρίζουν.
Οι Γιατροί του Κόσμου απαιτούν ίση πρόσβαση στην προληπτική ιατρική φροντίδα και περίθαλψη για όσους ζουν στην Ευρώπη, χωρίς διακρίσεις λόγω διοικητικής κατάστασης ή οικονομικών δυνατοτήτων. Πιστεύουν επίσης πως οι πολιτικές για την υγεία δεν πρέπει να αποτελούν συνάρτηση των μεταναστευτικών πολιτικών. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν:
• Την τήρηση του ιατρικού απορρήτου και την επίσημη απαγόρευση της καταγγελίας ή της σύλληψης μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής κατά τη διάρκεια της περίθαλψης τους ή όταν έρχονται σε επαφή με τις δημόσιες δομές υγείας
• Την άμεση λήψη μέτρων σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλιστεί η ειδική προστασία των ανηλίκων και των εγκύων ώστε να έχουν κατάλληλη ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης
• Την προστασία των ατόμων με σοβαρές ασθένειες, που δεν μπορούν να τύχουν κατάλληλης και αποτελεσματικής ιατρικής φροντίδας στη χώρα προέλευσης τους. Αυτά τα άτομα δεν πρέπει να απελαύνονται αλλά να τους χορηγείται η άδεια παραμονής.
Τέλος, οι Γιατροί του Κόσμου απεύθυναν αίτημα στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δεσμευτούν για την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που θα επιβεβαιώνει την ανάγκη ίσης πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών χωρίς χαρτιά και των αιτούντων άσυλο.
* υπεύθυνου του Γραφείου Χανιών των Γιατρών του Κόσμου
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
Εδω εμβόλια δωρεάν δίνουν και δεν πάνε και τα κάνουν για να μην βάλουν μαγνήτη στο σώμα τους 4765hgi9.gif
Τραβάτε μια βόλτα προς Αμερική να δείτε τι δικαιώματα υπάρχουν στον τομέα της υγείας.
Και το μικρό χαζαπλάστ το χρυσοπληρώνεις.
Η περίθαλψη πουθενά δεν είναι δωρεάν. Αυτοί που γράφουν ότι υπάρχουν κάπου δωρεάν ιατρικές περίθαλψης μάλλον τα έχουν βγάλει από τα εγκεφαλικά του κύτταρα.
Με την Νέα Δημοκρατία η περίθαλψη θα γίνει δικαίωμα
Παράθεση από: solidarity στις Ιουλίου 21, 2021, 09:25:37 ΜΜΕδω εμβόλια δωρεάν δίνουν και δεν πάνε και τα κάνουν για να μην βάλουν μαγνήτη στο σώμα τους 4765hgi9.gif
m0105.gif m0105.gif m0105.gif m0105.gif m0105.gif m0105.gif
Παράθεση από: Manosss στις Ιουλίου 21, 2024, 08:07:19 ΜΜΜε την Νέα Δημοκρατία η περίθαλψη θα γίνει δικαίωμα
7845gfj.gif
Παράθεση από: hotwheels στις Αυγούστου 18, 2023, 06:50:45 ΜΜΤραβάτε μια βόλτα προς Αμερική να δείτε τι δικαιώματα υπάρχουν στον τομέα της υγείας.
Και το μικρό χαζαπλάστ το χρυσοπληρώνεις.
Στην Αμερική μαχαιρωμένο να σε δούνε έξω από νοσοκομείο αν δεν είσαι ασφαλισμένος σε αφήνουν να πεθάνεις