Ierodoules.com

Forum => Ειδήσεις απο Ελλάδα και Εξωτερικό => Μήνυμα ξεκίνησε από: Statham στις Απριλίου 26, 2018, 11:45:11 ΠΜ

Τίτλος: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Statham στις Απριλίου 26, 2018, 11:45:11 ΠΜ
Όταν άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στο Τσέρνομπιλ - Οι άγνωστοι ήρωες που έλιωσαν ζωντανοί από τη ραδιενέργεια


(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2017-03/tser6.jpg?itok=-9K-vkEE)

Περίχωρα Κανταχάρ, Βορειοδυτικό Αφγανιστάν, Δεκέμβριος 1985
Ο ήλιος άρχιζε να ξεπροβάλλει πίσω από τα βουνά και έδινε ένα χρυσαφί χρώμα στην πόλη. Μέσα στην αεροπορική βάση και ενώ δεν είχε καλά - καλά ξημερώσει, επικρατούσε οργασμός. Φαντάροι μετέφεραν κιβώτια, μηχανικοί ελέγχανε τα ελικόπτερα, υπαξιωματικοί γέμιζαν καύσιμα και φόρτωναν με ρουκέτες και σφαίρες τα πολυβόλα και τα ρουκετοβόλα των θεόρατων, ταχύτατων και ευέλικτων σοβιετικών ελικοπτέρων Mil Mi 24.

«Λοιπόν, σύντροφοι, θέλω να έχετε το μυαλό σας στην αποστολή μας. Δεν φύγαμε ακόμη με μετάθεση. Μία και σήμερα. Αύριο γυρνάμε στην πατρίδα, το ξαναλέω, όχι σήμερα. Σας θέλω συγκεντρωμένους. Θα προστατεύσουμε ένα κομβόι φορτηγών με τρόφιμα και πυρομαχικά για Καμπούλ. Θα πετάμε χαμηλά από την κοιλάδα Σαλάγκ. Στη γνωστή σε όλους "λεωφόρο του θανάτου". Μόλις περάσει και το τελευταίο φορτηγό, φύγαμε. Αναλαμβάνουν άλλοι. Προσοχή, δεν θέλω εξυπνάδες. Οι μουτζαχεντίν έχουν εφοδιαστεί με Stinger από τους Αμερικάνους. Δεν παίζουμε με αυτά. Ό,τι κρίνουμε ύποπτο, ακόμη και ένα κοπάδι πρόβατα, το ισοπεδώνουμε».

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Mil Mi 24 Λεονίντ Ιβάνοβιτς Κρίστιτς, που μαζί με άλλα πέντε ελικόπτερα θα περιφρουρούσαν από αέρος τα φορτηγά, μίλησε στους συναδέλφους του. Πετούσαν μαζί περισσότερους από 17 μήνες και είχαν επιβιώσει σε άπειρες αποστολές. Είχαν δεθεί όλοι μεταξύ τους, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, με δεσμούς ισχυρότερους και από συγγενικούς.

Σε λίγη ώρα όλοι βρίσκονταν στις θέσεις τους και οι δυο πανίσχυρες τουρμπίνες του ελικοπτέρου πήραν μπρος. Ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης, ένας πολυβολητής και ο πλοηγός που εκτελούσε και χρέη μηχανικού, σύνολο τέσσερα άτομα. Η ώρα περνούσε χωρίς προβλήματα. Τα τεράστια ελικόπτερα διέγραφαν κατά σειρά μικρούς χαμηλούς κύκλους πάνω από τα διερχόμενα φορτηγά με το κόκκινο αστέρι στην πόρτα, που το ένα πίσω από το άλλο σαν μερμήγκια κατευθύνονταν στον προορισμό τους, μέσα στη γεμάτη σκόνη από την ανομβρία «λεωφόρο του θανάτου». Μετά ανέβαιναν ψηλότερα και επέβλεπαν όλη την περιοχή.

Το Mil Mi του Λεονίντ βρισκόταν χαμηλά, στη μέση της αργής πομπής των φορτηγών, όταν από την ενδοσυνεννόηση ακούστηκε η φωνή του συγκυβερνήτη: «Μουτζαχεντίν. Stinger». Πίσω από κάτι βράχους, άρχισε να διαγράφεται η πορεία ενός φορητού αντιαεροπορικού βλήματος που έπληξε στον αέρα το ελικόπτερο που βρισκόταν ψηλότερα. Ο Κρίστιτς βλαστήμησε: «Αύριο φεύγουμε, σατανάδες, δεν θα πεθάνουμε σήμερα» και έστριψε το πηδάλιο. Το ευέλικτο ελικόπτερο πήρε ύψος, ο πολυβολητής εντόπισε την ομάδα των μουτζαχεντίν που είχε καταρρίψει τους συντρόφους τους και άδειασε επάνω τους τα πυρομαχικά. Τους εξαΰλωσε.

Την επόμενη μέρα το πλήρωμα του ελικοπτέρου βρισκόταν στην Καμπούλ και επιβιβαζόταν σε ένα τεράστιο μεταγωγικό Antonov, με προορισμό τη Σοβιετική Ένωση. Η πολυπόθητη μετάθεση από την κόλαση και την τρέλα του Αφγανιστάν είχε γίνει πραγματικότητα. Κανείς τους δεν γνώριζε ότι σε λίγες εβδομάδες θα ζούσαν μια ακόμη χειρότερη κόλαση...

Κωμόπολη Πριπριάτ, Ουκρανία, ΕΣΣΔ. Ξημερώματα Σαββάτου
26 Απριλίου 1986. Ώρα 01:23

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/tser9a.jpg?itok=pWf9rRDp)

Η πόλη κοιμόταν. Ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους τεράστιους δρόμους. Ακόμη λιγότεροι ήταν εκείνοι που πήγαιναν κάπου με τα πόδια. Σε κάποια γωνία έξω από τα λιγοστά καταστήματα διασκέδασης, μπορούσε να δει κάποιος έναν μεθυσμένο να γυρεύει λίγα ρούβλια. Τα παιδάκια ονειρεύονταν και ήταν χαρούμενα αφού μόλις ξημέρωνε θα πήγαιναν στην τεράστια ρόδα του λούνα παρκ να παίξουν.

Στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Τσέρνομπιλ «Β.Ι. Λένιν», στις παρυφές της πόλης του Πριπριάτ, 200 εργαζόμενοι, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ντυμένοι με τις ολόσωμες λευκές στολές τους από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, δούλευαν πυρετωδώς. Η βάρδιά τους έπρεπε να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία των τεσσάρων αντιδραστήρων. Στον αντιδραστήρα 1, 2 και 3 όλα πήγαιναν μια χαρά. Στον αντιδραστήρα 4 γινόταν ένα πρόγραμμα δοκιμών που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα, ενώ οι αντιδραστήρες 5 και 6 ήταν έτοιμοι για να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Ο αντιδραστήρας Νο 4 είχε σταματήσει να λειτουργεί για μια μέρα για έργα συντήρησης και το πρόγραμμα προέβλεπε η συντήρηση να γίνει σε συνθήκες που θα ομοίαζαν με πραγματικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Η δοκιμή θα γινόταν στον έναν από τους δύο στροβίλους που τροφοδοτούσε ο αντιδραστήρας 4, και προβλεπόταν να ακολουθήσει την εξής πορεία: Ο αντιδραστήρας θα ετίθετο σε χαμηλή ισχύ και η γεννήτρια θα εργαζόταν σταθερά, σε πλήρη ταχύτητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η παροχή ατμού θα διακοπτόταν, και θα ελεγχόταν κατά πόσο το σύστημα θα μπορούσε να θέσει σε λειτουργία τις αντλίες ψύξης μέχρι την εκκίνηση των εφεδρικών γεννητριών.
Οι κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή της δοκιμής επιτεύχθηκαν πριν από την πρωινή βάρδια της 25ης Απριλίου του 1986. Οι εργαζόμενοι της βάρδιας ήταν ενημερωμένοι και είχαν εξοικειωθεί με τις διαδικασίες της δοκιμής. Μία ομάδα ηλεκτρολόγων μηχανικών βρισκόταν επί τόπου για να επιτηρήσει τη λειτουργία του νέου συστήματος διέγερσης της γεννήτριας. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στη 01:26 ξεκίνησε η προοδευτική μείωση της ισχύος του αντιδραστήρα, και η ισχύς έπεσε στο 50%.

Τότε ήταν που στον τεράστιο πίνακα ελέγχου, όπου βρίσκονταν οι επιστήμονες και επέβλεπαν, άρχισαν να αναβοσβήνουν σαν δαιμονισμένα κόκκινα κουμπιά. Λίγα στην αρχή αλλά μέσα σε λίγες στιγμές όλος ο πίνακας έγινε κατακόκκινος. Κίνδυνος! Οι επιστήμονες αρχικά θεώρησαν ότι πρόκειται για μέρος της συντήρησης και με ψυχραιμία επιχείρησαν να επαναφέρουν τις συνθήκες του αντιδραστήρα σε φυσιολογικές τιμές. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ένα ουρλιαχτό ακούστηκε στο control room. «Κάτι δεν πάει καλά. Αυτό δεν είναι άσκηση. Θα τιναχτούμε». Υπεύθυνος της νυχτερινής βάρδιας ήταν ο Αλεξάντερ Ακίμοφ, ενώ υπεύθυνος για τον χειρισμό του αντιδραστήρα ήταν ο Λεονίντ Τοπτούνοφ, ένας νέος μηχανικός με τρίμηνη εμπειρία.

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/tser02.jpg?itok=yEQEbq2x)


Ο άπειρος μηχανικός αποφάσισε να ρίξει ψυκτικό στον αντιδραστήρα, η θερμοκρασία του οποίου άρχισε να ανεβαίνει. Το προσωπικό ξεκίνησε να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, προσπαθώντας να διορθώσει το προηγούμενο. Και σε κάθε λάθος, η αλυσιδωτή αντίδραση ήταν ένα βήμα πιο κοντά, και μαζί με αυτήν ο θάνατος και η καταστροφή.

Το προσωπικό δεν μιλούσε. Ήταν όλοι τους μούσκεμα στον ιδρώτα και προσπαθούσαν να προλάβουν κάτι που φαινόταν να έχει πάρει τον δρόμο του. Ο αντιδραστήρας έπρεπε να ψυχθεί και σε καμία περίπτωση να μην έρθει το σχάσιμο υλικό του σε απευθείας επαφή με το νερό. Τα νετρόνια στον πυρήνα του αντιδραστήρα άρχισαν να «χορεύουν» και να πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς.

«Κατεβάστε τις ράβδους ελέγχου» φώναξε ο Ακίμοφ και σκούπισε τα μάτια του, καθώς δεν έβλεπε από τον ιδρώτα που έσταζε από το μέτωπό του. Οι 211 ράβδοι ελέγχου θα μπορούσαν υπό φυσιολογικές συνθήκες να «ηρεμήσουν» τον πυρήνα. Ήταν η έσχατη προσπάθεια. Οι ράβδοι ελέγχου μήκους 7 μέτρων ο καθένας, περιείχαν καρβίδιο του βορίου, το οποίο απορροφά τα νετρόνια και καταστέλλει τη σχάση του καυσίμου.


(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/tser9b.jpg?itok=TSNiHrUF)

Ωστόσο, το άκρο των ράβδων ελέγχου ήταν από γραφίτη, ο οποίος είναι επιβραδυντής νετρονίων. Αυτό προκάλεσε παροδική αύξηση της ισχύος κατά την επείγουσα απενεργοποίηση. Η δυσλειτουργία αυτή είχε διαπιστωθεί ήδη από το 1983, και οφείλεται στο γεγονός ότι, καθώς οι ράβδοι κατεβαίνουν μαζικά, υπάρχει ένα τμήμα του αντιδραστήρα στο οποίο το νερό (που απορροφά νετρόνια) αντικαθίσταται από γραφίτη (που επιβραδύνει τα νετρόνια).

Το ρολόι έδειχνε 01:26, όταν άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως για ολόκληρη την Ευρώπη. Μόλις ο Ακίμοφ πάτησε το κουμπί του συστήματος επείγουσας απενεργοποίησης, όλα μαζί τα άκρα των ράβδων ελέγχου εισήλθαν ανάμεσα στις στήλες καυσίμου. Η ισχύς του αντιδραστήρα Νο 4 ανέβηκε σε κλάσματα του δευτερολέπτου κατακόρυφα. Οι θερμοκρασία πλέον μέσα στον πυρήνα είχε ξεπεράσει κάθε όριο ασφαλείας. Οι πρώτες στήλες καυσίμου άρχισαν να σκάνε. Η πίεση του ατμού ανέβαινε ανεξέλεγκτα. Η τελευταία ένδειξη στην αίθουσα ελέγχου έδειξε ισχύ 33.000 MW, δέκα φορές μεγαλύτερη από την ονομαστική ισχύ αντοχής του αντιδραστήρα.


Όλα άρχισαν να λιώνουν, σαν μια αόρατη λάβα να πέρασε από πάνω τους με την ταχύτητα που ανοιγοκλείνει το μάτι του ανθρώπου. Μικρές εκρήξεις άρχισαν να ακούγονται. Το προσωπικό σε κατάσταση πανικού έτρεχε δεξιά και αριστερά. Κάποιοι επιχείρησαν να ανοίξουν τη βαριά σαν χρηματοκιβωτίου πόρτα και να βγουν για να σωθούν. Μάταια. Μια τρομακτική έκρηξη διαμέλισε τους περισσότερους. Το τεράστιο τσιμεντένιο κτήριο του αντιδραστήρα είχε διαλυθεί σαν τσόφλι αυγού.

Στην ατμόσφαιρα της Ουκρανίας άρχισε να χύνεται ανεξέλεγκτα ραδιενέργεια. Η φύση καιγόταν, ο κόσμος πέθαινε, οι ζωντανοί οργανισμοί, άνθρωποι, ζώα, φυτά, δέντρα, δεν θα ήταν ποτέ τα ίδια.
Δύο με τρία δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε μία δεύτερη, ισχυρότερη έκρηξη. Η αντίδραση του ζιρκονίου παρήγαγε υδρογόνο. Η έκρηξη αυτή ήταν μια πραγματική πυρηνική σχάση που προκλήθηκε όταν κάποιο τμήμα του πυρήνα κατέστη υπερκρίσιμο.

Ο σκοτεινός ουρανός πάνω από το Πριπριάτ γέμισε φως. Ο κατεστραμμένος πυρήνας του αντιδραστήρα διασκορπίστηκε, και φλεγόμενα κομμάτια γραφίτη εκτινάχτηκαν στην ατμόσφαιρα σαν βεγγαλικά. Όπου έπεφταν στα γύρω δάση, τα δέντρα άρπαζαν αμέσως φωτιά. Ο ίδιος ο μισοκατεστραμμένος αντιδραστήρας καιγόταν. Από μακριά το θέαμα πάγωνε το αίμα. Φωτιές και ραδιενέργεια παντού στον ουρανό.

Πυροσβεστικός σταθμός Πριπριάτ. Ώρα 01:40
Το τηλέφωνο χτύπησε μανιασμένα. Ο αξιωματικός βάρδιας που φορούσε τα ακουστικά και άκουγε μουσική από ένα walkman που του είχε φέρει ένας ξάδερφός του, απάντησε βαριεστημένα. Από το ακουστικό άκουγε ουρλιαχτά και κραυγές. Κατάλαβε μόνο σκόρπιες φράσεις: «Φωτιά... Ραδιενέργεια... Καιγόμαστε... Κοίτα έξω από το παράθυρο, ηλίθιε... Θεέ μου...ειδοποίησε...». Έκλεισε το ακουστικό νομίζοντας ότι πρόκειται για φάρσα και κοίταξε έξω από το παράθυρο. Το στόμα του κρέμασε. Με το άλλο χέρι κατέβασε αργά τα ακουστικά του walkman που έπαιζαν ακόμη μουσική. Η νύχτα είχε γίνει μέρα και το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ πετούσε στήλες φωτιάς μέχρι τον παγωμένο ουρανό.


Σε ελάχιστα λεπτά κατάφερε να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους πάντες. Τους συναδέλφους του. Την αστυνομία, τον στρατό, το νοσοκομείο. Μισή ώρα αργότερα, μαζί με άλλους συναδέλφους του βρισκόταν στην «πρώτη γραμμή» και με τις μάνικες προσπαθούσε να σβήσει τις φλόγες. Κανείς δεν γνώριζε την επικινδυνότητα. Πήγαν απροστάτευτοι μέσα στην πηγή της ραδιενέργειας. Το κορμί τους δεχόταν απίστευτη ακτινοβολία. Μέχρι που ο Σεργκέι σωριάστηκε στο έδαφος. «Σηκώστε τον, τον ηλίθιο. Ήρθε μεθυσμένος για δουλειά» ούρλιαξε ένας αξιωματικός σε κάποιους πυροσβέστες που έσβηναν τις φλόγες. Μόλις εκείνοι σήκωσαν τον Σεργκέι, είδαν ότι δεν ήταν μεθυσμένος. Ήταν νεκρός και οι σάρκες στο πρόσωπό του είχαν λιώσει.

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/tser3_0.jpg?itok=AXHIKJ_Z)

Στις 05:00 τα ξημερώματα η φωτιά στο κτήριο είχε σβήσει. Ο πυρήνας όμως συνέχιζε να καίει. Στην ατμόσφαιρα συνέχιζε να χύνεται απίστευτη θανατηφόρα ποσότητα ραδιενέργειας. Νερό δεν έπρεπε να αγγίξει τον πυρήνα. Θα γινόταν θερμική έκρηξη. Οι περισσότεροι πυροσβέστες δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πέθαναν από τη ραδιενέργεια στη διαδρομή.

Περιοχή Στούπινο, 100 χλμ. έξω από τη Μόσχα. 07:00, Σάββατο 26 Απριλίου. Αεροπορική βάση
Η φωνή του Λεονίντ Ιβάνοβιτς Κρίστιτς, καθώς μιλούσε προς το πλήρωμά του, έτρεμε: «Μαζί επιβιώσαμε στο Αφγανιστάν, μαζί σώσαμε συντρόφους από βέβαιο θάνατο. Σήμερα θα πετάξουμε μαζί σε μια αποστολή από την οποία το πιθανότερο είναι να μην επιστρέψουμε. Η πατρίδα, η Ευρώπη όλη κινδυνεύει. Έσκασε ο πυρηνικός σταθμός του Πριπριάτ και η ραδιενέργεια ξεχύνεται ανεξέλεγκτα. Θα μεταβούμε να ρίξουμε υγρό τσιμέντο επάνω στην τρύπα που χάσκει για να τη σταματήσουμε. Η αποστολή είναι εθελοντική. Όποιος δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τον καταλαβαίνω».

Το υπόλοιπο προσωπικό ξεροκατάπιε. Δίχως να το καλοσκεφτούν, όλοι συμφώνησαν και πριν επιβιβαστούν στο ελικόπτερο Mil Mi 8 έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές τους για το στερνό αντίο...
Από την ενδοσυνεννόηση του σκάφους ο Λεονίντ είπε: «Σήμερα δεν είμαστε στρατιώτες. Σήμερα είμαστε εκκαθαριστές».

Το ελικόπτερο ταξίδεψε με φουλ τις μηχανές και προσγειώθηκε στο γήπεδο της καταραμένης πόλης, δίπλα σε άλλα ελικόπτερα, πυροσβεστικά οχήματα ασθενοφόρα και τανκς. Ήδη από ψηλά το θέαμα που είδαν τους είχε κόψει την αναπνοή. Εκατοντάδες λεωφορεία να περιμένουν στις άκρες του δρόμου να πάρουν κόσμο. Θα ξεκινούσε η εκκένωση της πόλης. Είδαν την τεράστια ρόδα του λούνα παρκ, ασάλευτη, δίχως παιδάκια, και πίσω στις παρυφές είδαν το κατεστραμμένο εργοστάσιο να συνεχίζει να ξερνάει φωτιές και καπνό. Ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος και σκοτεινός σαν να περίμενε βροχή.


(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/tser8.jpg?itok=8MQvKDGs)

Αμέσως μια ομάδα στρατιωτών «έδεσε» σε έναν γάντζο στην κοιλιά του κύτους ένα τεράστιο καλάθι σαν αυτό που χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική για να σβήνει δασικές φωτιές και μια άλλη ομάδα άρχισε να τον γεμίζει.
Ο Λεονίντ κατέβηκε να ξεμουδιάσει και ο επικεφαλής τον πλησίασε, του έδωσε κάτι λευκές στολές που όλο το πλήρωμα έπρεπε να βάλει επάνω από τα ρούχα και του φώναξε για να ακούγεται καθαρά: «Σύντροφε, είστε η τελευταία μας ελπίδα. Θα πρέπει να πάτε επάνω από την τρύπα και να αδειάσετε τον κάδο επάνω από τον φλεγόμενο αντιδραστήρα. Ο κάδος περιέχει άμμο, μόλυβδο, πηλό και βόριο. Μόνο έτσι θα κλείσει η τρύπα».

Σε λίγη ώρα το ελικόπτερο μαζί με το βαρύ φορτίο του απογειωνόταν με προορισμό τον θάνατο. Την ίδια στιγμή τρεις άνδρες, με καταδυτικές στολές, βουτούσαν μέσα στον πλημμυρισμένο από ραδιενεργό ύδωρ αντιδραστήρα για να κλείσουν τις βάνες και να ανοίξουν τις θυρίδες αποστράγγισης του ραδιενεργού νερού, ώστε να εμποδιστεί μια θερμική έκρηξη.

Το ελικόπτερο Mil Mi 8 με κυβερνήτη τον Λεονίντ Ιβάνοβιτς Κρίστιτς έφτασε επάνω από την τρύπα και άρχισε να «αδειάζει». Χαμήλωσε ακόμη περισσότερο για να έχει καλύτερο στόχο. Δεχόταν άμεσα τη ραδιενέργεια. Οι στολές που φορούσαν, δεν μπορούσαν να τους προστατεύσουν. Ήταν σαν να φορούσαν χάρτινο μπουφάν σε καταιγίδα. Ύστερα από 90 δευτερόλεπτα ο αμφιβληστροειδής του Λεονίντ κάηκε. Οδηγούσε στα τυφλά. «Τα μάτια μου καίγονται» ούρλιαξε και άφησε το πηδάλιο στον συγκυβερνήτη. Ελάχιστες στιγμές αργότερα, τα σώματα και των τεσσάρων μελών του πληρώματος άρχισαν κυριολεκτικά να ρευστοποιούνται. Έλιωναν σαν να ήταν από πλαστικό.
Ο συγκυβερνήτης Βορόμπιοφ Βολοντιμίρ Κωνσταντίνοβιτς πριν τυφλωθεί και εκείνος είδε μέσα σε φριχτούς πόνους ότι το χέρι του, που κρατούσε το πηδάλιο, είχε χάσει τις σάρκες του και ήταν απλά ένας σκελετός.

«Λίγο ακόμη και τελειώσαμε» φώναξε ο τυφλός μηχανικός Γιουνχκίντ Ολεξάντρ και από το πίσω μέρος της καμπίνας έσπευσε να πιάσει το πηδάλιο. Μόλις το άγγιξε, σχεδόν και αυτός χωρίς σάρκα επάνω του, ο τεράστιος έλικας, έτσι χαμηλά που πετούσε, μπλέχτηκε σε ένα συρματόσχοινο ενός γερανού που βρισκόταν εκεί.
Το ελικόπτερο συντρίφτηκε με ορμή στο χώμα. Κανείς από το πλήρωμα δεν ένιωσε τον θάνατο να πλησιάζει. Ήταν ήδη νεκροί ενώ βρίσκονταν στον αέρα...

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=zuNtgYtF4FI#)










Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: luke cage στις Απριλίου 27, 2018, 06:41:05 ΜΜ
Επέζησε από το Τσέρνομπιλ και πετάει ακόμα στα 86 του...

(https://www.reader.gr/sites/default/files/styles/reader_m/public/download_12.jpg?itok=2VaWMo6O)

Ο Ουκρανός στρατιωτικός πιλότος Μίκολα Βόλκοζαμπ μπορούσε μετά βίας να κινηθεί κάτω από το βάρος ενός γιλέκου από μόλυβδο που σκοπό είχε να τον προστατεύσει από την ακτινοβολία καθώς προετοιμάζονταν για την πρώτη πτήση του στον αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή του κόσμου το 1986.

Πέρασαν 32 χρόνια από τότε που μία έκρηξη στον τέταρτο αντιδραστήρα του εργοστασίου έστειλε σύννεφα πυρηνικού υλικού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Το ατύχημα σκότωσε εκατοντάδες αμέσως μόλις συνέβη και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους. Ο τελικός αριθμός θανάτων αυτών που σκοτώθηκαν από ασθένειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία, όπως ο καρκίνος, είναι ακόμη ανοιχτός.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο Ουκρανός πιλότος το χαρακτήρισε «μια τραγωδία μεγέθους ενός πλανήτη» και υπενθύμισε ότι συμφώνησε στην αποστολή, παρά του ότι γνώριζε ότι η ζωή του θα βρισκόταν σε κίνδυνο.


(https://www.reader.gr/sites/default/files/sitefiles_2018-04/download_1.jpg)

«Για κάποιο λόγο, σκέφτηκα ότι θα αισθανόμουν άσχημα εάν κάτι συνέβαινε σε κάποιον άλλο εκεί και εγώ είχα αρνηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήρα αμέσως μια τέτοια απόφαση», δήλωσε στο Reuters από το υπόστεγο στο εργοστάσιο Antonov, όπου εργάστηκε για 23 χρόνια.

Ο Βόλκοζαμπ τιμήθηκε με το μετάλλιο «Ήρωας της Ουκρανίας» για τις προσπάθειές του. Μετά από τρεις πτήσεις που διήρκεσαν για 19 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα συνολικά, εκτέθηκε σε μια τόσο μεγάλη δόση ακτινοβολίας, που μερικά δοσίμετρα ... χάλασαν όταν προσπάθησε να μετρήσει την έκθεσή του.

Το ελικόπτερο ήταν επίσης εκτεθειμένο στην ακτινοβολία και έπρεπε να ταφεί σε ένα λεγόμενο νεκροταφείο για παροπλισμένο εξοπλισμό, κάτι που θυμάται με δάκρυα στα μάτια του.

«Προσγειωθήκαμε εκεί, κοντά (στην περιοχή). Και όταν έφυγα από τη θέση, ένιωθα πολύ λυπημένος για το ελικόπτερο. Μου φάνηκε ότι παρότι δεν με απογοήτευσε, έπρεπε να το πετάξω», είπε.



(https://www.reader.gr/sites/default/files/sitefiles_2018-04/download_2.jpg)

Αμέσως μετά την τρίτη πτήση του στις 10 Μαΐου 1986, ο Βόλκοζαμπ απεστάλη στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις. Θυμήθηκε πώς οι νοσηλευτές, φοβούμενοι τη μόλυνση, έσπρωχναν φαγητό προς το μέρος του με τη βοήθεια ενός μακριού ραβδιού για να αποφύγουν τη φυσική επαφή μαζί του.

https://www.reader.gr/news/stories/epezise-apo-tsernompil-kai-petaei-akoma-sta-86-toy-pics (https://www.reader.gr/news/stories/epezise-apo-tsernompil-kai-petaei-akoma-sta-86-toy-pics)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Statham στις Απριλίου 30, 2018, 05:58:59 ΜΜ
Το Chernobyl σήμερα | 32 χρόνια μετά τον όλεθρο


Στις 26 Απριλίου 1986 32 χρόνια μετά τον όλεθρο ,το πιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα  σημειώθηκε ποτέ στον κόσμο στον αντιδραστήρα νο 4  του Πυρηνικού σταθμού παραγωγής Ενέργειας στο Τσερνομπίλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης [σημερινής Ουκρανίας].

(http://www.poets-radio.net/wp-content/uploads/2018/02/chernobyl.jpg)


Το ατύχημα με τη διαρροή πυρηνικής ενέργειας από την οποία πέθαναν δεκάδες άνθρωποι μέχρι το 2004 είχε σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον όχι μόνο της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής .Το ατύχημα όμως  διατάραξε τις τότε κρατούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες .

(http://www.poets-radio.net/wp-content/uploads/2018/02/chernobyl3.jpg)

Αυτές τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Vladimir Migutin μέσα από  υπέρυθρα φίλτρα στο ερειπωμένο Τσερνομπίλ μετά από 32 χρόνια αναδεικνύουν μοναδικά την απόκοσμη, στοιχειωμένη ατμόσφαιρα της πόλης που εγκαταλείφθηκε καταδικασμένη στην ερήμωση.

Ο Vladimir γεννημένος το 1986 την χρονιά του ατυχήματος στη Λευκορωσία εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ένωση με την οικογένειά του στα 5 του χρόνια .Όταν η νοσταλγία για τη πατρίδα του τον οδήγησε πίσω  στην γενέθλια πόλη του το Μινσκ αποφάσισε να επισκεφθεί το Τσερνομπίλ.

Ο κόσμος ,λέει ,πιστεύει πως είναι πολύ επικίνδυνη μια επίσκεψη στην ερειπωμένη πόλη.Η πραγματικότητα όμως συνεχίζει είναι πολύ διαφορετική .Απέφυγα τα σημεία όπου η ραδιενέργεια είναι υψηλή και όπου απαγορεύεται η πρόσβαση.

Και πραγματικά λέει ο Vladimir  εκεί βρήκα έναν μικρό παράδεισο, μια  αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας ,την αίσθηση της νέας ζωής που γεννιέται μέσα από τα ερείπια.Η μητέρα φύση αναγεννάται μέσα από τα φυτά και τα ζώα μέσα από την παντελή απουσία των ανθρώπων

Για την εξαιρετική αυτή φωτογράφισή του αφαίρεσε μέσα απότην κάμερα το  προστατευτικό φίλτρο που μπλοκάρει τις υπέρυθρες ακτίνες μετατρέποντας την σε full spectrum camera.

Kαι αυτό είναι το εκπληκτικό αποτέλεσμα !


(http://www.poets-radio.net/wp-content/uploads/2018/02/chernobyl4.jpg)


(http://www.poets-radio.net/wp-content/uploads/2018/02/chernobyl8.jpg)


(http://www.poets-radio.net/wp-content/uploads/2018/02/chernobyl7.jpg)

http://www.ierodoules.com/index.php?action=post;topic=8681.0;last_msg=765192 (http://www.ierodoules.com/index.php?action=post;topic=8681.0;last_msg=765192)

Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: ΜΠΟΚΟΛΗΣ!! στις Απριλίου 30, 2018, 06:23:26 ΜΜ
Για οποιον ξερει καλα αγγλικά, μια ωραια αναπαρασταση.

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=njTQaUCk4KY#)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: ΜΠΟΚΟΛΗΣ!! στις Μαΐου 01, 2018, 08:08:23 ΠΜ
Με αφορμη την σημερινη πρωτομαγιά λέω να βαλω και εγω μια φωτο. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, ειναι απο την παρέλαση για την γιορτή της πρωτομαγιάς στο κιέβο το 86. Μόλις σε 130 χιλιόμετρα απόσταση, ειχε γινει εκρηξη στον αντιδραστηρα του τσέρνομπιλ 5 μέρες πρίν. Με τα επίπεδα ραδιενεργειας στον θεό, κανενας δεν εκανε τον κόπο να ενημερώσει τον κόσμο για τον κινδυνο που διέτρεχαν.
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Bruno στις Μαΐου 01, 2018, 11:01:57 ΠΜ
με 100 χονια εγγυηση η νεα σαρκοφαγος του αντιδραστηρα νο 4

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=cw-CM-m0pYI#)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: TAZ 1982 στις Μαΐου 05, 2018, 09:59:58 ΜΜ
Παράθεση από: Bruno στις Μαΐου 01, 2018, 11:01:57 ΠΜ
με 100 χονια εγγυηση η νεα σαρκοφαγος του αντιδραστηρα νο 4

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=cw-CM-m0pYI#)
η ζημιά έγινε
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: TAZ 1982 στις Ιουλίου 04, 2018, 05:36:07 ΜΜ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΓΟΝΙΔΙΑ
Απειλείται η Ευρώπη από τους «ραδιενεργούς» λύκους του Τσερνομπίλ;

(http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708x320/public/greys-708.jpg?itok=TSo0RtyT)



Οι λύκοι που ζουν στην περιοχή γύρω από το Τσερνομπίλ μετακινούνται ελεύθερα εκτός της ζώνης προστασίας, που δημιουργήθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα, εντείνοντας τους φόβους ότι μπορεί να μεταφέρουν μεταλλαγμένα γονίδια.

Η περιοχή είχε αποκλειστεί για τους ανθρώπους μετά την καταστροφή της 26ης Απριλίου του 1986 λόγω των ανησυχιών για τα επίπεδα ραδιενέργειας, αλλά τα τελευταία χρόνια άνοιξε για επισκέψεις τουριστών. Ωστόσο, απουσία ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια, οι λύκοι πολλαπλασιάστηκαν εντός της ζώνης των 30 χιλιομέτρων κι έφθασαν περίπου τους 300 πριν από δύο χρόνια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και του Institute of Environmental Radioactivity παρακολουθούν τις μετακινήσεις 14 γκρίζων λύκων στους οποίους φόρεσαν κολάρα με πομπούς GPS κι όπως διαπίστωσαν τα σαρκοβόρα θηλαστικά τείνουν να μεταναστεύουν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον - ένας νεαρός λύκος, μάλιστα, απομακρύνθηκε από την απαγορευμένη ζώνη κατά περίπου 300 χιλιόμετρα!

«Όχι, δεν λάμπουν από την ακτινοβολία οι λύκοι εκεί. Έχουν όλοι τους τέσσερα πόδια, δύο μάτια και μια ουρά», τονίζει ο Μάικλ Μπάιρν, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Journal of Wildlife Research. Εγείρει, ωστόσο, ερωτηματικά για την πιθανότητα λύκοι που μολύνθηκαν από την ραδιενέργεια να μεταφέρουν μεταλλαγμένα γονίδια σε άλλες αγέλες, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

«Αυτά τα ευρήματα ίσως να μην αφορούν μόνον τους λύκους», λέει. «Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με άλλα ζώα».

Ωστόσο, ο ίδιος σπεύδει να καθησυχάσει: «είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο μελλοντικής έρευνας, αλλά εγώ δεν θα ανησυχούσα...»

Προηγούμενες έρευνες στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα αποκάλυψαν «σημαντικές γενετικές, και αναπτυξιακές επιπτώσεις από την έκθεση σε ραδιενεργούς μολυσματικούς παράγοντες». Οι γενετικές μελέτες στο Τσερνομπίλ έδειξαν «αυξημένα ποσοστά γενετικών βλαβών και μεταλλάξεων».

Πηγή:| iefimerida.gr


Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: γιανης τουζας στις Ιουλίου 04, 2018, 07:50:37 ΜΜ
Θα γίναν κατι σαν xmen τα ζωα εκει.
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: pontikos69 στις Αυγούστου 06, 2018, 01:33:48 ΜΜ
Περάσαν 32 χρόνια απο τότε που έγινε αυτή η μεγάλη ζημιά για όλο τον πλανήτη και μου φαίνεται σαν χτες.
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Απριλίου 26, 2019, 11:44:28 ΠΜ
Όταν άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στο Τσέρνομπιλ - Οι άγνωστοι ήρωες που έλιωσαν ζωντανοί από τη ραδιενέργεια

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2017-03/tser6.jpg?itok=SczqKyMN)



Περίχωρα Κανταχάρ, Βορειοδυτικό Αφγανιστάν, Δεκέμβριος 1985
Ο ήλιος άρχιζε να ξεπροβάλλει πίσω από τα βουνά και έδινε ένα χρυσαφί χρώμα στην πόλη. Μέσα στην αεροπορική βάση και ενώ δεν είχε καλά - καλά ξημερώσει, επικρατούσε οργασμός. Φαντάροι μετέφεραν κιβώτια, μηχανικοί ελέγχανε τα ελικόπτερα, υπαξιωματικοί γέμιζαν καύσιμα και φόρτωναν με ρουκέτες και σφαίρες τα πολυβόλα και τα ρουκετοβόλα των θεόρατων, ταχύτατων και ευέλικτων σοβιετικών ελικοπτέρων Mil Mi 24.

«Λοιπόν, σύντροφοι, θέλω να έχετε το μυαλό σας στην αποστολή μας. Δεν φύγαμε ακόμη με μετάθεση. Μία και σήμερα. Αύριο γυρνάμε στην πατρίδα, το ξαναλέω, όχι σήμερα. Σας θέλω συγκεντρωμένους. Θα προστατεύσουμε ένα κομβόι φορτηγών με τρόφιμα και πυρομαχικά για Καμπούλ. Θα πετάμε χαμηλά από την κοιλάδα Σαλάγκ. Στη γνωστή σε όλους "λεωφόρο του θανάτου". Μόλις περάσει και το τελευταίο φορτηγό, φύγαμε. Αναλαμβάνουν άλλοι. Προσοχή, δεν θέλω εξυπνάδες. Οι μουτζαχεντίν έχουν εφοδιαστεί με Stinger από τους Αμερικάνους. Δεν παίζουμε με αυτά. Ό,τι κρίνουμε ύποπτο, ακόμη και ένα κοπάδι πρόβατα, το ισοπεδώνουμε».

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Mil Mi 24 Λεονίντ Ιβάνοβιτς Κρίστιτς, που μαζί με άλλα πέντε ελικόπτερα θα περιφρουρούσαν από αέρος τα φορτηγά, μίλησε στους συναδέλφους του. Πετούσαν μαζί περισσότερους από 17 μήνες και είχαν επιβιώσει σε άπειρες αποστολές. Είχαν δεθεί όλοι μεταξύ τους, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, με δεσμούς ισχυρότερους και από συγγενικούς.

Σε λίγη ώρα όλοι βρίσκονταν στις θέσεις τους και οι δυο πανίσχυρες τουρμπίνες του ελικοπτέρου πήραν μπρος. Ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης, ένας πολυβολητής και ο πλοηγός που εκτελούσε και χρέη μηχανικού, σύνολο τέσσερα άτομα. Η ώρα περνούσε χωρίς προβλήματα. Τα τεράστια ελικόπτερα διέγραφαν κατά σειρά μικρούς χαμηλούς κύκλους πάνω από τα διερχόμενα φορτηγά με το κόκκινο αστέρι στην πόρτα, που το ένα πίσω από το άλλο σαν μερμήγκια κατευθύνονταν στον προορισμό τους, μέσα στη γεμάτη σκόνη από την ανομβρία «λεωφόρο του θανάτου». Μετά ανέβαιναν ψηλότερα και επέβλεπαν όλη την περιοχή.

Το Mil Mi του Λεονίντ βρισκόταν χαμηλά, στη μέση της αργής πομπής των φορτηγών, όταν από την ενδοσυνεννόηση ακούστηκε η φωνή του συγκυβερνήτη: «Μουτζαχεντίν. Stinger». Πίσω από κάτι βράχους, άρχισε να διαγράφεται η πορεία ενός φορητού αντιαεροπορικού βλήματος που έπληξε στον αέρα το ελικόπτερο που βρισκόταν ψηλότερα. Ο Κρίστιτς βλαστήμησε: «Αύριο φεύγουμε, σατανάδες, δεν θα πεθάνουμε σήμερα» και έστριψε το πηδάλιο. Το ευέλικτο ελικόπτερο πήρε ύψος, ο πολυβολητής εντόπισε την ομάδα των μουτζαχεντίν που είχε καταρρίψει τους συντρόφους τους και άδειασε επάνω τους τα πυρομαχικά. Τους εξαΰλωσε.

Την επόμενη μέρα το πλήρωμα του ελικοπτέρου βρισκόταν στην Καμπούλ και επιβιβαζόταν σε ένα τεράστιο μεταγωγικό Antonov, με προορισμό τη Σοβιετική Ένωση. Η πολυπόθητη μετάθεση από την κόλαση και την τρέλα του Αφγανιστάν είχε γίνει πραγματικότητα. Κανείς τους δεν γνώριζε ότι σε λίγες εβδομάδες θα ζούσαν μια ακόμη χειρότερη κόλαση...

Κωμόπολη Πριπριάτ, Ουκρανία, ΕΣΣΔ. Ξημερώματα Σαββάτου
26 Απριλίου 1986. Ώρα 01:23

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/tser9a.jpg?itok=pWf9rRDp)

Η πόλη κοιμόταν. Ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους τεράστιους δρόμους. Ακόμη λιγότεροι ήταν εκείνοι που πήγαιναν κάπου με τα πόδια. Σε κάποια γωνία έξω από τα λιγοστά καταστήματα διασκέδασης, μπορούσε να δει κάποιος έναν μεθυσμένο να γυρεύει λίγα ρούβλια. Τα παιδάκια ονειρεύονταν και ήταν χαρούμενα αφού μόλις ξημέρωνε θα πήγαιναν στην τεράστια ρόδα του λούνα παρκ να παίξουν.

Στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Τσέρνομπιλ «Β.Ι. Λένιν», στις παρυφές της πόλης του Πριπριάτ, 200 εργαζόμενοι, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ντυμένοι με τις ολόσωμες λευκές στολές τους από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, δούλευαν πυρετωδώς. Η βάρδιά τους έπρεπε να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία των τεσσάρων αντιδραστήρων. Στον αντιδραστήρα 1, 2 και 3 όλα πήγαιναν μια χαρά. Στον αντιδραστήρα 4 γινόταν ένα πρόγραμμα δοκιμών που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα, ενώ οι αντιδραστήρες 5 και 6 ήταν έτοιμοι για να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Ο αντιδραστήρας Νο 4 είχε σταματήσει να λειτουργεί για μια μέρα για έργα συντήρησης και το πρόγραμμα προέβλεπε η συντήρηση να γίνει σε συνθήκες που θα ομοίαζαν με πραγματικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Η δοκιμή θα γινόταν στον έναν από τους δύο στροβίλους που τροφοδοτούσε ο αντιδραστήρας 4, και προβλεπόταν να ακολουθήσει την εξής πορεία: Ο αντιδραστήρας θα ετίθετο σε χαμηλή ισχύ και η γεννήτρια θα εργαζόταν σταθερά, σε πλήρη ταχύτητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η παροχή ατμού θα διακοπτόταν, και θα ελεγχόταν κατά πόσο το σύστημα θα μπορούσε να θέσει σε λειτουργία τις αντλίες ψύξης μέχρι την εκκίνηση των εφεδρικών γεννητριών.

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/tser7.jpg?itok=Jq5aZMLl)

Οι κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή της δοκιμής επιτεύχθηκαν πριν από την πρωινή βάρδια της 25ης Απριλίου του 1986. Οι εργαζόμενοι της βάρδιας ήταν ενημερωμένοι και είχαν εξοικειωθεί με τις διαδικασίες της δοκιμής. Μία ομάδα ηλεκτρολόγων μηχανικών βρισκόταν επί τόπου για να επιτηρήσει τη λειτουργία του νέου συστήματος διέγερσης της γεννήτριας. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στη 01:26 ξεκίνησε η προοδευτική μείωση της ισχύος του αντιδραστήρα, και η ισχύς έπεσε στο 50%.

Τότε ήταν που στον τεράστιο πίνακα ελέγχου, όπου βρίσκονταν οι επιστήμονες και επέβλεπαν, άρχισαν να αναβοσβήνουν σαν δαιμονισμένα κόκκινα κουμπιά. Λίγα στην αρχή αλλά μέσα σε λίγες στιγμές όλος ο πίνακας έγινε κατακόκκινος. Κίνδυνος! Οι επιστήμονες αρχικά θεώρησαν ότι πρόκειται για μέρος της συντήρησης και με ψυχραιμία επιχείρησαν να επαναφέρουν τις συνθήκες του αντιδραστήρα σε φυσιολογικές τιμές. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ένα ουρλιαχτό ακούστηκε στο control room. «Κάτι δεν πάει καλά. Αυτό δεν είναι άσκηση. Θα τιναχτούμε». Υπεύθυνος της νυχτερινής βάρδιας ήταν ο Αλεξάντερ Ακίμοφ, ενώ υπεύθυνος για τον χειρισμό του αντιδραστήρα ήταν ο Λεονίντ Τοπτούνοφ, ένας νέος μηχανικός με τρίμηνη εμπειρία.

Ο άπειρος μηχανικός αποφάσισε να ρίξει ψυκτικό στον αντιδραστήρα, η θερμοκρασία του οποίου άρχισε να ανεβαίνει. Το προσωπικό ξεκίνησε να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, προσπαθώντας να διορθώσει το προηγούμενο. Και σε κάθε λάθος, η αλυσιδωτή αντίδραση ήταν ένα βήμα πιο κοντά, και μαζί με αυτήν ο θάνατος και η καταστροφή.

Το προσωπικό δεν μιλούσε. Ήταν όλοι τους μούσκεμα στον ιδρώτα και προσπαθούσαν να προλάβουν κάτι που φαινόταν να έχει πάρει τον δρόμο του. Ο αντιδραστήρας έπρεπε να ψυχθεί και σε καμία περίπτωση να μην έρθει το σχάσιμο υλικό του σε απευθείας επαφή με το νερό. Τα νετρόνια στον πυρήνα του αντιδραστήρα άρχισαν να «χορεύουν» και να πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς.

«Κατεβάστε τις ράβδους ελέγχου» φώναξε ο Ακίμοφ και σκούπισε τα μάτια του, καθώς δεν έβλεπε από τον ιδρώτα που έσταζε από το μέτωπό του. Οι 211 ράβδοι ελέγχου θα μπορούσαν υπό φυσιολογικές συνθήκες να «ηρεμήσουν» τον πυρήνα. Ήταν η έσχατη προσπάθεια. Οι ράβδοι ελέγχου μήκους 7 μέτρων ο καθένας, περιείχαν καρβίδιο του βορίου, το οποίο απορροφά τα νετρόνια και καταστέλλει τη σχάση του καυσίμου.

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/tser9b.jpg?itok=TSNiHrUF)

Ωστόσο, το άκρο των ράβδων ελέγχου ήταν από γραφίτη, ο οποίος είναι επιβραδυντής νετρονίων. Αυτό προκάλεσε παροδική αύξηση της ισχύος κατά την επείγουσα απενεργοποίηση. Η δυσλειτουργία αυτή είχε διαπιστωθεί ήδη από το 1983, και οφείλεται στο γεγονός ότι, καθώς οι ράβδοι κατεβαίνουν μαζικά, υπάρχει ένα τμήμα του αντιδραστήρα στο οποίο το νερό (που απορροφά νετρόνια) αντικαθίσταται από γραφίτη (που επιβραδύνει τα νετρόνια).

Το ρολόι έδειχνε 01:26, όταν άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως για ολόκληρη την Ευρώπη. Μόλις ο Ακίμοφ πάτησε το κουμπί του συστήματος επείγουσας απενεργοποίησης, όλα μαζί τα άκρα των ράβδων ελέγχου εισήλθαν ανάμεσα στις στήλες καυσίμου. Η ισχύς του αντιδραστήρα Νο 4 ανέβηκε σε κλάσματα του δευτερολέπτου κατακόρυφα. Οι θερμοκρασία πλέον μέσα στον πυρήνα είχε ξεπεράσει κάθε όριο ασφαλείας. Οι πρώτες στήλες καυσίμου άρχισαν να σκάνε. Η πίεση του ατμού ανέβαινε ανεξέλεγκτα. Η τελευταία ένδειξη στην αίθουσα ελέγχου έδειξε ισχύ 33.000 MW, δέκα φορές μεγαλύτερη από την ονομαστική ισχύ αντοχής του αντιδραστήρα.

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/tser2.jpg?itok=ju_48dpV)

Όλα άρχισαν να λιώνουν, σαν μια αόρατη λάβα να πέρασε από πάνω τους με την ταχύτητα που ανοιγοκλείνει το μάτι του ανθρώπου. Μικρές εκρήξεις άρχισαν να ακούγονται. Το προσωπικό σε κατάσταση πανικού έτρεχε δεξιά και αριστερά. Κάποιοι επιχείρησαν να ανοίξουν τη βαριά σαν χρηματοκιβωτίου πόρτα και να βγουν για να σωθούν. Μάταια. Μια τρομακτική έκρηξη διαμέλισε τους περισσότερους. Το τεράστιο τσιμεντένιο κτήριο του αντιδραστήρα είχε διαλυθεί σαν τσόφλι αυγού

Στην ατμόσφαιρα της Ουκρανίας άρχισε να χύνεται ανεξέλεγκτα ραδιενέργεια. Η φύση καιγόταν, ο κόσμος πέθαινε, οι ζωντανοί οργανισμοί, άνθρωποι, ζώα, φυτά, δέντρα, δεν θα ήταν ποτέ τα ίδια.
Δύο με τρία δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε μία δεύτερη, ισχυρότερη έκρηξη. Η αντίδραση του ζιρκονίου παρήγαγε υδρογόνο. Η έκρηξη αυτή ήταν μια πραγματική πυρηνική σχάση που προκλήθηκε όταν κάποιο τμήμα του πυρήνα κατέστη υπερκρίσιμο.

Ο σκοτεινός ουρανός πάνω από το Πριπριάτ γέμισε φως. Ο κατεστραμμένος πυρήνας του αντιδραστήρα διασκορπίστηκε, και φλεγόμενα κομμάτια γραφίτη εκτινάχτηκαν στην ατμόσφαιρα σαν βεγγαλικά. Όπου έπεφταν στα γύρω δάση, τα δέντρα άρπαζαν αμέσως φωτιά. Ο ίδιος ο μισοκατεστραμμένος αντιδραστήρας καιγόταν. Από μακριά το θέαμα πάγωνε το αίμα. Φωτιές και ραδιενέργεια παντού στον ουρανό.

Πυροσβεστικός σταθμός Πριπριάτ. Ώρα 01:40
Το τηλέφωνο χτύπησε μανιασμένα. Ο αξιωματικός βάρδιας που φορούσε τα ακουστικά και άκουγε μουσική από ένα walkman που του είχε φέρει ένας ξάδερφός του, απάντησε βαριεστημένα. Από το ακουστικό άκουγε ουρλιαχτά και κραυγές. Κατάλαβε μόνο σκόρπιες φράσεις: «Φωτιά... Ραδιενέργεια... Καιγόμαστε... Κοίτα έξω από το παράθυρο, ηλίθιε... Θεέ μου...ειδοποίησε...». Έκλεισε το ακουστικό νομίζοντας ότι πρόκειται για φάρσα και κοίταξε έξω από το παράθυρο. Το στόμα του κρέμασε. Με το άλλο χέρι κατέβασε αργά τα ακουστικά του walkman που έπαιζαν ακόμη μουσική. Η νύχτα είχε γίνει μέρα και το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ πετούσε στήλες φωτιάς μέχρι τον παγωμένο ουρανό.

http://www.topontiki.gr/article/212249/otan-anoixan-oi-pyles-tis-kolaseos-sto-tsernompil-oi-agnostoi-iroes-poy-eliosan (http://www.topontiki.gr/article/212249/otan-anoixan-oi-pyles-tis-kolaseos-sto-tsernompil-oi-agnostoi-iroes-poy-eliosan)

Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: kavlogatos στις Ιουνίου 22, 2019, 11:32:41 ΠΜ
Πότε έκλεισε το μοιραίο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ που βύθισε την Ευρώπη στον τρόμο
Ο πυρηνικός όλεθρος του 1986, το λουκέτο που δεν μπήκε ποτέ και η κατάσταση του σταθμού σήμερα


H νέα μίνι σειρά-φαινόμενο του ΗΒΟ «Chernobyl» έχει προκαλέσει προσφάτως ένα νέο και πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για τον καταραμένο σταθμό παραγωγής ενέργειας που το 1986 έριξε βαριά την πυρηνική σκιά του πάνω από την ανθρωπότητα.

Τέτοιος είναι μάλιστα ο σάλος του «Chernobyl» που οι δημιουργοί του παρακινούν τους τουρίστες, που κατακλύζουν πια την ουκρανική ζώνη αποκλεισμού, να σεβαστούν την ιστορία του τόπου!



(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/06/wkt_8706201236.jpg)


(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/06/wkt_8807011344.jpg)


(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/06/wkt_8605010183.jpg)


(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/06/wkt_870620042.jpg)


(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/06/wkt_860503018.jpg)


(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/06/wkt_353019360797.jpg)


πηγη:https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5050281/pote-ekleise-to-moiraio-pyriniko-ergostasio-toy-tsernompil-poy-vythise-tin-eyropi-ston-tromo


Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: madMan στις Ιουλίου 10, 2019, 07:07:59 ΜΜ
Το Τσέρνομπιλ ανοίγει επίσημα στους τουρίστες - «Θα γίνει σημείο ανάπτυξης της νέας Ουκρανίας»


(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2019-07/7.jpg?itok=pnhjvpRu)

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με διάταγμα που υπέγραψε, ήρε ορισμένες από τις απαγορεύσεις, που αφορούσαν τις επισκέψεις τουριστών στη ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μετά την πυρηνική καταστορφή της 26ης Απριλίου 1986, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας «πράσινος διάδρομος» για τους τουρίστες.

πηγη:http://www.topontiki.gr/article/331871/tsernompil-anoigei-episima-stoys-toyristes-tha-ginei-simeio-anaptyxis-tis-neas
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Ιουλίου 28, 2019, 01:28:50 ΜΜ
Τσερνόμπιλ: Αυτό είναι το τρέιλερ της ρωσικής σειράς που «κατέβηκε» άρον άρον


(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2019-07/chernobyl.jpg?itok=n_Y0c8Qj)

Η μίνι σειρά του HBO «Τσερνόμπιλ» έκανε θραύση όπου και αν προβλήθηκε, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει διθυραμβικές κριτικές, αλλά και την υψηλότερη βαθμολογία στο IMDb.

Η εικόνα όμως που έβγαλε προς τα έξω, αλλά και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τα όσα ακολούθησαν του τρομακτικού πυρηνικού ατυχήματος το 1986, δεν άρεσαν καθόλου στην Ρωσία.

Πηγή: gazzetta
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: malakidis στις Ιουλίου 28, 2019, 03:22:08 ΜΜ
Εχουν ραδιενεργεια γιαυτο βγαζουν μουναρες  t1523.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Σεπτεμβρίου 28, 2019, 08:36:12 ΠΜ
O ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ 4
Τσέρνομπιλ: Σπάνιο βίντεο από τον πυρηνικό αντιδραστήρα που έγινε η έκρηξη

[yt_search]https://www.youtube.com/watch?v=LRemzRdedH8[/yt_search]


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/tsernompil-spanio-binteo-simeio-egine-ekrixi (https://www.iefimerida.gr/kosmos/tsernompil-spanio-binteo-simeio-egine-ekrixi)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: mpampisole στις Φεβρουαρίου 18, 2020, 12:53:13 ΜΜ
Σωστη αποψη και αυτό
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Μάρτιος 01, 2020, 10:13:25 ΠΜ
Πώς αντιμετώπισαν στην Ελλάδα το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ
Ατελείωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ, πανικός, άγνοια και ο Τύπος της εποχής διχασμένος για το μέγεθος του προβλήματος


Το ημερολόγιο δείχνει 26 Απριλίου 1986. Είναι Σάββατο του Λαζάρου και στην Ελλάδα ετοιμαζόμασταν για το Πάσχα καθώς μπαίναμε στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ημέρες ξεγνοιασιάς, κυρίως για τους μαθητές, που είχαν όλο τον ελεύθερο χρόνο για ατελείωτο παιχνίδι, στην καρδιά της άνοιξης. Κι επειδή τη δεκαετία του '80, οι γειτονιές δεν ήταν μόνο προνόμιο της υπαίθρου, αλλά και των αστικών κέντρων, τα παιδιά από νωρίς το πρωί ξεχύνονταν στους δρόμους, μέχρι αργά το βράδυ.


(https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/07/wkd_2_AP_8604291537.jpg)


https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5175273/pos-antimetopisan-stin-ellada-to-dystychima-toy-tsernompil (https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5175273/pos-antimetopisan-stin-ellada-to-dystychima-toy-tsernompil)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Απριλίου 06, 2020, 11:50:55 ΠΜ
ΑΜΕΣΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Ουκρανία: Δασική φωτιά κοντά στο Τσερνόμπιλ προκαλεί αύξηση της ραδιενέργειας


(https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/horizontal_rectangle/public/2020-04/tsernobil-fotia-5-4-20.jpg?itok=SKGxx_05)

Η Ουκρανία ανέφερε σήμερα μια αύξηση της ραδιενέργειας, λόγω μιας δασικής φωτιάς που ξέσπασε την προηγούμενη, στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.



Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/oykrania-fotia-tsernompil-ayxisi-radienergeias (https://www.iefimerida.gr/kosmos/oykrania-fotia-tsernompil-ayxisi-radienergeias)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: alepoudakias στις Απριλίου 06, 2020, 02:29:07 ΜΜ
 s14111.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: |Alex| στις Απριλίου 06, 2020, 02:40:52 ΜΜ
Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο θέμα, δεν χωράει πλάκας ωστόσο είδα σήμερα κάτι πολύ ωραίο που με έκανε να γελάσω

Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: κωλοτρυπιδας στις Απριλίου 06, 2020, 04:23:20 ΜΜ
Παράθεση από: Alex7531993 στις Απριλίου 06, 2020, 02:40:52 ΜΜ
Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο θέμα, δεν χωράει πλάκας ωστόσο είδα σήμερα κάτι πολύ ωραίο που με έκανε να γελάσω
t2045.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: fuckers στις Απριλίου 06, 2020, 05:21:12 ΜΜ
Τσέρνομπιλ: Υπό έλεγχο η φωτιά σήμερα – Αναφορές για αυξημένη ραδιενέργεια
Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις για τη μόλυνση του αέρα κοντά στο παλιό εργοστάσιο

(https://s.nbst.gr/files/1/2020/04/AP_20097282615931.jpg)

Οι Ουκρανοί πυροσβέστες πάλεψαν με τις φλόγες από το Σάββατο για να σβήσουν δύο δασικές πυρκαγιές σε περιοχή κοντά στο παλιό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.

Οι υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης της χώρας ανέφεραν ότι οι φωτιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, όπως αναφέρει το Time.

Ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Επιθεώρησης, Yehor Firsov, ανέφερε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή είναι σημαντικά υψηλότερα από το κανονικό, κάτι που διέψευσαν κρατικές Αρχές.

«Υπάρχουν κακά νέα - η ραδιενέργεια είναι πάνω από το επιτρεπτό στο επίκεντρο της φωτιάς» έγραψε ο Firsov σε ανάρτησή του στα social media. Στην ανάρτηση συμπεριλαμβανόταν και ένα βίντεο με τον μετρητή Geiger που έδειχνε ότι η ραδιενέργεια ήταν 16 φορές πάνω από το όριο.

(https://www.newsbeast.gr/files/1/2020/04/AP_20096745988159.jpg)

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6174780/tsernompil-ypo-elegcho-i-fotia-simera-anafores-gia-ayximeni-radienergeia (https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6174780/tsernompil-ypo-elegcho-i-fotia-simera-anafores-gia-ayximeni-radienergeia)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: fuckers στις Απριλίου 07, 2020, 08:24:42 ΜΜ
Φωτιά στο Τσέρνομπιλ: Παραμένει η ανησυχία – Μέχρι στιγμής έχουν καεί 350 στρέμματα
Διαφορετικές αναφορές για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή

(https://s.nbst.gr/files/1/2020/04/AP_20096522583165.jpg)


Η πυρκαγιά που ξεκίνησε το Σάββατο (04/04) σε περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στην οποία το 1986 σημειώθηκε το περίφημο πυρηνικό ατύχημα, συνεχίζει να καίει εκτάσεις γης, κυρίως δασικές. Παρά τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, τουλάχιστον 35 εκτάρια (δηλαδή 350 στρέμματα) έχουν καεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Sputnik, τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν είναι μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα, τουλάχιστον βάσει των επίσημων αναφορών από το Κίεβο.

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6178329/fotia-sto-tsernompil-paramenei-i-anisychia-mechri-stigmis-echoyn-kaei-350-stremmata (https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6178329/fotia-sto-tsernompil-paramenei-i-anisychia-mechri-stigmis-echoyn-kaei-350-stremmata)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: peo di adi στις Απριλίου 07, 2020, 10:06:03 ΜΜ
Ο πορνομεταναστης ειναι μετρητης ραδιενεργειας απο μονος του
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Ο Νώντας στις Απριλίου 08, 2020, 07:39:50 ΠΜ
Παράθεση από: duke_nukem στις Απριλίου 07, 2020, 08:28:58 ΜΜ
Ο πορνομεταναστης είχε ένα μηχάνημα που μετράει ραδιενεργεια, ας μας πει
68745gjf.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: lakis o bekris στις Απριλίου 08, 2020, 09:44:31 ΠΜ
Το τσερνομπιλ θα μας κανει μεγαλη εκπληξη
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Απριλίου 14, 2020, 09:37:50 ΠΜ
Συναγερμός Greenpeace για Τσέρνομπιλ: «Κίνδυνος ραδιενεργής ακτινοβολίας» από την μεγάλη φωτιά


(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2020-04/tsernobil.jpg?itok=kP1lPyVQ)

(https://10daily.com.au/ip/s3/2020/04/14/c8d420ebad11421fde646f446310f25b-934277.jpg?io=landscape)

(https://10daily.com.au/ip/s3/2020/04/14/c5f7ef6c93bddb40c082bbace2b2811c-934280.jpg?io=landscape)


(https://10daily.com.au/ip/s3/2020/04/14/eb6eb03b46e4ce1f593808573cff8991-934274.jpg?io=landscape)


Μια τεράστια δασική πυρκαγιά στην Ουκρανία, που μαίνεται για περισσότερο από μία εβδομάδα, βρίσκεται πλέον μόλις ένα χιλιόμετρο από τον ανενεργό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ και θέτει ένα κίνδυνο ραδιενεργού ακτινοβολίας, προειδοποίησε σήμερα το ρωσικό τμήμα της Greenpeace, επικαλούμενη δορυφορικές εικόνες

http://www.topontiki.gr/article/379368/synagermos-greenpeace-gia-tsernompil-kindynos-radienergis-aktinovolias-apo-tin-megali (http://www.topontiki.gr/article/379368/synagermos-greenpeace-gia-tsernompil-kindynos-radienergis-aktinovolias-apo-tin-megali)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Απριλίου 15, 2020, 10:14:02 ΠΜ
Φωτιά στο Τσερνόμπιλ: Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα
Τι γίνεται με την ασφάλεια των τροφίμων

(https://s.nbst.gr/files/1/2020/04/AP_20097279927953-2.jpg)

Για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πυρκαγιά στο κόκκινο δάσος γύρω από το Τσερνόμπιλ μίλησε ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών ΣΣΕ, Θεόδωρος Λιόλιος στο Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ η γύρω περιοχή μολύνθηκε από βραχύβια και μακρόβια ραδιενεργά.

Υπάρχει ένα επίπεδο μόλυνσης, ωστόσο όλα τα πειράματα και οι μελέτες δείχνουν ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι επιπτώσεις από την ραδιενέργεια είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο και διαρροή ραδιενεργού υλικού ανέφερε ο καθηγητής.

Το επικινδυνότερο υλικό όλων, το Κέσιο, δεν αναμένεται να μετατραπεί σε ατμό σε μεγάλη ποσότητα, επομένως δεν είναι ανησυχητικό επισήμανε. Οι περιοχές κοντά στο Κίεβο θα ήταν αυτές που θα κινδύνευαν περισσότερο, αλλά οι μετρήσεις είναι καθησυχαστικές.

(https://www.newsbeast.gr/files/1/2020/04/i98uu77x.jpg)


https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6202386/fotia-sto-tsernompil-poso-kindyneyei-i-ellada (https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6202386/fotia-sto-tsernompil-poso-kindyneyei-i-ellada)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: vavoura στις Απριλίου 15, 2020, 10:49:16 ΠΜ
Μας λειπει και αυτο τωρα
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Απριλίου 17, 2020, 09:20:51 ΠΜ
Ανησυχία από νέα πύρινα μέτωπα κοντά στο Τσερνόμπιλ

Νέα πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν στην περιοχή περιμετρικά του πρώην πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ την Μ. Πέμπτη, τα οποία τροφοδοτούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, έγινε γνωστό από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν πριν από ημέρες να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που κατέκαψαν τα δάση γύρω από το σημείο όπου εκτυλίχθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή παγκοσμίως, το 1986. Οι ουκρανικές αρχές υποβάθμισαν οποιονδήποτε κίνδυνο διασποράς ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία εκτάκτων περιστατικών, τρία νέα μέτωπα ξέσπασαν, όμως «δεν είναι μεγάλης έκτασης ούτε είναι απειλητικά».

http://www.topontiki.gr/article/379948/anisyhia-apo-nea-pyrina-metopa-konta-sto-tsernompil (http://www.topontiki.gr/article/379948/anisyhia-apo-nea-pyrina-metopa-konta-sto-tsernompil)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Απριλίου 18, 2020, 09:46:42 ΠΜ
Όταν η ραδιενέργεια από το Τσέρνομπιλ «απείλησε» το Πάσχα του 1986
Το μεγάλο ρίσκο του Ανδρέα Παπανδρέου για να μη διαταραχθεί το εορταστικό κλίμα και μια άγνωστη ιστορία λογοκρισίας

Είναι Σάββατο 26 Απριλίου 1986. Σάββατο του Λαζάρου. Οι Έλληνες έχουν αρχίσει ήδη τις προετοιμασίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και για το πως θα γιορτάσουν το Πάσχα. Ξημερώματα εκείνης της ημέρας, ωστόσο, μια δοκιμή στον αντιδραστήρα 4 του Eργοστασίου Παραγωγής Πυρηνικής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, «Β.Ι. Λένιν», οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή καθώς τα τεστ που έκαναν οι τεχνικοί οδήγησαν σε πυρηνική έκρηξη!

Δεδομένων των ψυχροπολεμικών πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην Ευρώπη, η ΕΣΣΔ επιλέγει να αποκρύψει το ατύχημα. Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, σκανδιναβικά εργαστήρια «πιάνουν» μια σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας στον αέρα. Οι μετρήσεις «δείχνουν» προς την Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες «παγώνουν» ξέροντας τι υπάρχει εκεί. Tελικά δεν πέφτουν έξω.

(https://www.newsbeast.gr/files/1/2020/04/wknknch_4352345-735x459.jpg)


Ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Σίμος Σιμόπουλος, χρόνια αργότερα, είχε αποκαλύψει πως μετά από πολύχρονες έρευνες διαπιστώθηκε ότι η υψηλή ραδιενέργεια σε περιοχές κυρίως της Βορείου Ελλάδος, οφειλόταν στις βροχοπτώσεις εκείνης της περιόδου. Η ραδιενέργεια πέρασε στο έδαφος, αλλά και σε όσους ήταν εκτεθειμένοι στη βροχή.

(https://www.newsbeast.gr/files/1/2020/04/wknknch_563655365-735x459.jpg)


https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/6184036/otan-i-radienergeia-apo-to-tsernompil-apeilise-to-pascha-toy-1986 (https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/6184036/otan-i-radienergeia-apo-to-tsernompil-apeilise-to-pascha-toy-1986)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: madMan στις Απριλίου 21, 2020, 05:02:55 ΜΜ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Βουλγαρία: Καμία αύξηση της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας μετά την πυρκαγιά στο Τσέρνομπιλ

Αυτό ανακοίνωσαν οι βουλγαρικές Αρχές για την φωτιά που ξέσπασε στις 4 Απριλίου και μαινόταν σε δάση γύρω από το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρίας Χρίστο Μπρούνζοφ διέψευσε αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα, λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, μια σειρά ραδιολογικών μετρήσεων σε διάφορα σημεία της χώρας δείχνουν επίπεδα ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα εντός φυσιολογικών ορίων.



Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/boylgaria-kamia-ayxisi-radienergeias-pyrkagia-tsernompil (https://www.iefimerida.gr/kosmos/boylgaria-kamia-ayxisi-radienergeias-pyrkagia-tsernompil)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Απριλίου 23, 2020, 09:41:17 ΠΜ
Εικόνες σοκ από την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Τσέρνομπιλ



(https://www.zougla.gr/assets/images/2856386.jpg)


Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι εικόνες που κατέγραψε ένα drone από την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που μαινόταν επί μέρες κοντά στο Τσέρνομπιλ.

Η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Απριλίου έκαψε όσα δέντρα υπήρχαν στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που συνεχίζει να σιγοκαίει, ενώ η αστυνομία «βλέπει» πίσω από αυτή εμπρησμό.

Πάντως, προς το παρόν, τα επίπεδα ραδιενέργειας βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

https://www.zougla.gr/kosmos/article/ikones-sok-apo-tin-katastrofi-pou-prokalese-i-pirkagia-sto-tsernompil (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ikones-sok-apo-tin-katastrofi-pou-prokalese-i-pirkagia-sto-tsernompil)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Απριλίου 25, 2020, 09:38:42 ΠΜ
Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας: Οι φωτιές στο Τσερνόμπιλ δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία
«Η συγκέντρωση ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα παρέμεινε κάτω από τα όρια ασφαλείας»


Η ακτινοβολία από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα δάση γύρω από το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία δεν θέτει «κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, βάσει των στοιχείων που προσκόμισε η Ουκρανία.

Η κύρια φωτιά ανάμεσα σε πολλές πυρκαγιές κατασβέστηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά είχε προχωρήσει βαθιά εντός της ζώνης αποκλεισμού 30 χλμ. γύρω από το εργοστάσιο, τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος κόσμο το 1986. Μικρότερες πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε μέσα στη ζώνη αποκλεισμού, ανακοίνωσαν απόψε οι αρχές.

https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/6230573/diethnis-ypiresias-atomikis-energeias-oi-foties-sto-tsernompil-den-thetoyn-se-kindyno-tin-ygeia (https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/6230573/diethnis-ypiresias-atomikis-energeias-oi-foties-sto-tsernompil-den-thetoyn-se-kindyno-tin-ygeia)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Απριλίου 26, 2020, 10:05:08 ΠΜ


Σαν σήμερα


1986: Σημειώνεται το πιο διάσημο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας (τότε Σοβιετική Ένωση). Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδηγεί σε περιστατικό της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, με δεκάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολλούς περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία εκτίθενται στη ραδιενέργεια, από την οποία μολύνεται έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.



(https://s.nbst.gr/files/1/2020/04/dgkh.jpg)

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6212613/san-simera-26-aprilioy (https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6212613/san-simera-26-aprilioy)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: willow στις Ιουνίου 08, 2020, 07:04:41 ΜΜ
Η φύση ξαναέγινε άγρια εκεί
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: madMan στις Οκτωβρίου 09, 2020, 09:20:27 ΜΜ
Πεταλούδα σε μέγεθος πουλιού ανακάλυψαν επιστήμονες στο Τσερνόμπιλ
Το άνοιγμα (εύρος) των φτερών της μπορεί να φθάνει και 110 mm

(http://scontent.fath6-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/121017216_774676646422758_1307052512655349250_o.jpg?_nc_cat=1&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=2dYlfdxab3sAX_ZGDpv&_nc_ht=scontent.fath6-1.fna&oh=77907ac0ce2c7b867acab755ec772ed6&oe=5FA66703)

(http://scontent.fath6-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/121014124_774676639756092_1171639769818485483_o.jpg?_nc_cat=1&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=Ug7eXrvvEb0AX_eGQgW&_nc_oc=AQnACUOAsTAjEqd2kV6i2QUY0qTOLFRjvzgKFJ0WBes77hGLmE24RKyjdhNyxaelHvA&_nc_ht=scontent.fath6-1.fna&oh=2d271ed11702fdeafc241bf9c0e9b019&oe=5FA7FA0B)

https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/6712056/petaloyda-se-megethos-poylioy-anakalypsan-epistimones-sto-tsernompil (https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/6712056/petaloyda-se-megethos-poylioy-anakalypsan-epistimones-sto-tsernompil)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: BIGBOOBLOVER στις Οκτωβρίου 09, 2020, 11:00:50 ΜΜ
Έτσι και πάμε δηλαδή στο Τσερνομπίλ μας βλέπω πρωταγωνιστές σε τσόντες  uy850.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: poulofski στις Οκτωβρίου 09, 2020, 11:14:57 ΜΜ
 s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif  p0616.gif p0616.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: John Lennon στις Οκτωβρίου 11, 2020, 05:45:12 ΜΜ
Παράθεση από: BIGBOOBLOVER στις Οκτωβρίου 09, 2020, 11:00:50 ΜΜ
Έτσι και πάμε δηλαδή στο Τσερνομπίλ μας βλέπω πρωταγωνιστές σε τσόντες  uy850.gif
s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif


(https://tse1.mm.bing.net/th?id=OIP.YhUuj9AwcMPA5UUFd7cgSQHaH0&pid=15.1)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: asshole στις Οκτωβρίου 11, 2020, 06:29:43 ΜΜ
 p0616.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Ο Νώντας στις Οκτωβρίου 11, 2020, 06:57:30 ΜΜ
εκει παει ο πορνομεταναστης και κανει μετρησεις ραδιενεργειας
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: illuminati στις Οκτωβρίου 11, 2020, 08:31:25 ΜΜ
Πωωω τον πούστη τον αφάνα  s14111.gif

Οποιος πίνει νερό στο Τσέρνομπιλ του μεγαλώνει η πουτσα χαχαχα
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: kim poustiger στις Οκτωβρίου 11, 2020, 09:44:05 ΜΜ
Μονο που ο συγκεκριμένος δεν ειναι Ουκρανός
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: mason r στις Οκτωβρίου 13, 2020, 03:40:33 ΜΜ
Παράθεση από: kim poustiger στις Οκτωβρίου 11, 2020, 09:44:05 ΜΜ
Μονο που ο συγκεκριμένος δεν ειναι Ουκρανός
λετε να εχει παει εκει ; s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif s14116.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Νοεμβρίου 23, 2020, 06:36:38 ΜΜ
Τσέρνομπιλ: Ο εφιάλτης καλά κρατεί – Απόκοσμες εικόνες με drone μέσα από το εργοστάσιο του θανάτου

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2020-11/tsern.jpg?itok=Usr0ywob)


http://www.topontiki.gr/article/417048/tsernompil-o-efialtis-kala-kratei-apokosmes-eikones-me-drone-mesa-apo-ergostasio-toy (http://www.topontiki.gr/article/417048/tsernompil-o-efialtis-kala-kratei-apokosmes-eikones-me-drone-mesa-apo-ergostasio-toy)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Robert De Niro στις Φεβρουαρίου 16, 2021, 09:05:28 ΜΜ
Παράθεση από: dikano στις Νοεμβρίου 23, 2020, 06:36:38 ΜΜ
Τσέρνομπιλ: Ο εφιάλτης καλά κρατεί – Απόκοσμες εικόνες με drone μέσα από το εργοστάσιο του θανάτου

(http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2020-11/tsern.jpg?itok=Usr0ywob)


http://www.topontiki.gr/article/417048/tsernompil-o-efialtis-kala-kratei-apokosmes-eikones-me-drone-mesa-apo-ergostasio-toy (http://www.topontiki.gr/article/417048/tsernompil-o-efialtis-kala-kratei-apokosmes-eikones-me-drone-mesa-apo-ergostasio-toy)
κρατει αφου ρωσικο ειναι οχι κινεζικο  t1518.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: notios anemos στις Φεβρουαρίου 16, 2021, 09:12:44 ΜΜ
μην τους εχεις για τον πουτσο οι κινεζι
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Спутник στις Φεβρουαρίου 17, 2021, 08:36:40 ΜΜ
ρωσικο αλλα κοιτα τι εγινε  ghe73.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: kavlogatos στις Απριλίου 01, 2021, 03:10:07 ΜΜ
«Όλα δεν θα πάνε καλά»: Ένα ντοκιμαντέρ για το Τσερνόμπιλ από δύο νέους που έζησαν την καταστροφή

(https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/03/31/260261/AdiandHelena.jpg)




https://www.cnn.gr/style/politismos/story/260261/ola-den-tha-pane-kala-ena-ntokimanter-gia-to-tsernompil-apo-dyo-neoys-poy-ezisan-tin-katastrofi (https://www.cnn.gr/style/politismos/story/260261/ola-den-tha-pane-kala-ena-ntokimanter-gia-to-tsernompil-apo-dyo-neoys-poy-ezisan-tin-katastrofi)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Απριλίου 26, 2021, 04:06:50 ΜΜ
35 χρόνια Τσέρνομπιλ: Η ώρα που ανακοινώνεται η έκρηξη στο εργοστάσιο




https://www.makeleio.gr (https://www.makeleio.gr)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: tsanis_enea στις Απριλίου 27, 2021, 12:04:39 ΠΜ
Τώρα έχουμε κινέζικους ιούς, να δούμε που θα μας οδηγήσει αυτό...
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: madMan στις Οκτωβρίου 13, 2021, 09:32:15 ΜΜ
Πέθανε ο Βίκτορ Μπριουχάνοφ, πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού

(https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/04/chernobyl_ape_0504_1.jpg)

https://www.newsit.gr/kosmos/tsernompil-pethane-o-viktor-mpriouxanof-proin-dieythyntis-tou-pyrinikou-stathmou/3384813/ (https://www.newsit.gr/kosmos/tsernompil-pethane-o-viktor-mpriouxanof-proin-dieythyntis-tou-pyrinikou-stathmou/3384813/)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: καραφλο αρχιδι στις Νοεμβρίου 06, 2021, 08:19:48 ΜΜ
Πόλη-φάντασμα παγωμένη στο χρόνο: Πώς είναι το Πρίπιατ, 35 χρόνια μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ -Απόκοσμο τοπίο


(https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-11/adam-mark-egkataleleimeno-luna-park-aytokinitaki.jpg.webp?itok=Z59H0TrK)









https://www.iefimerida.gr/kosmos/poli-fantasma-oykrania-katastrofi-pyrinikoy-stathmoy (https://www.iefimerida.gr/kosmos/poli-fantasma-oykrania-katastrofi-pyrinikoy-stathmoy)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Μάρτιος 03, 2022, 09:02:42 ΠΜ
Τσερνόμπιλ: Η άγνωστη ιστορία μιας πυρηνικής καταστροφής


(https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/03/3543-1.jpg)


https://www.in.gr/2022/03/03/world/tsernompil-agnosti-istoria-mias-pyrinikis-katastrofis/ (https://www.in.gr/2022/03/03/world/tsernompil-agnosti-istoria-mias-pyrinikis-katastrofis/)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Μάρτιος 09, 2022, 01:47:23 ΜΜ
Τσερνόμπιλ: Κίνδυνος διαρροής ραδιενεργών ουσιών μετά τη διακοπή στην παροχή ενέργειας

https://www.in.gr/2022/03/09/world/tsernompil-kindynos-diarrois-radienergon-ousion-meta-ti-diakopi-stin-paroxi-energeias/ (https://www.in.gr/2022/03/09/world/tsernompil-kindynos-diarrois-radienergon-ousion-meta-ti-diakopi-stin-paroxi-energeias/)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: βασιλης κομπλης στις Μάρτιος 09, 2022, 03:04:32 ΜΜ
Μπάσταρδοι Ρώσοι
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Statham στις Μάρτιος 09, 2022, 04:36:21 ΜΜ
Μην εχεις τους Ουκρανούς για καλά παιδιά
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Μάρτιος 14, 2022, 01:28:57 ΜΜ
Τσερνόμπιλ: Ισχυρισμός από Ukrenergo: «Χτυπήθηκε γραμμή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού εργοστασίου»



https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%a4%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bb-%ce%99%cf%83%cf%87%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-ukrenergo-%ce%a7%cf%84%cf%85%cf%80%ce%ae%ce%b8/ (https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%a4%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bb-%ce%99%cf%83%cf%87%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-ukrenergo-%ce%a7%cf%84%cf%85%cf%80%ce%ae%ce%b8/)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Αυγούστου 01, 2022, 09:48:37 ΠΜ
Νέες εικόνες από το Τσερνόμπιλ αποκαλύπτουν τη φρίκη της έκρηξης -Καινούργιο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ





https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%9d%ce%ad%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%a4%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bb-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb/ (https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%9d%ce%ad%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%a4%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bb-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb/)
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: kavlogatos στις Μάρτιος 11, 2023, 07:06:02 ΜΜ
Σκυλιά περιφέρονται στο ραδιενεργό τοπίο του Τσερνόμπιλ... και έχουν κάτι να διδάξουν τους ανθρώπους


(https://wp.ethnos.gr/webpHandler/875/cd5917fb-3090-435a-b3d4-8516f1f60d1a.webp)

Σκυλιά περιφέρονται στο ραδιενεργό τοπίο του Τσερνόμπιλ... και έχουν κάτι να διδάξουν τους ανθρώπους
επόμενο άρθροnext-article
Λύκος στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ/ APΛύκος στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ/ AP
Εκατοντάδες σκυλιά περιφέρονται ανάμεσα σε ετοιμόρροπα, εγκαταλελειμμένα κτίρια μέσα και γύρω από το κλειστό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, 35 χρόνια και από το πυρηνικό δυστύχημα που ερήμωσε την περιοχή μια για πάντα. Τα σκυλιά εξακολουθούν να βρίσκουν τροφή, να αναπαράγονται και να επιβιώνουν.

Γενετικές μελέτες σε 302 σκυλιά

Το περιβάλλον του Τσερνόμπιλ είναι μοναδικά σκληρό. Στις 26 Απριλίου 1986, μια έκρηξη και πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας προκάλεσε την εκτόξευση ραδιενεργών καταλοίπων στην ατμόσφαιρα. Τριάντα εργάτες σκοτώθηκαν άμεσα, ενώ ο μακροπρόθεσμος απολογισμός των νεκρών από τη δηλητηρίαση από ραδιενέργεια εκτιμάται ότι τελικά ανέρχεται σε χιλιάδες.

Οι επιστήμονες, τονίζει το Associated Press, τώρα ελπίζουν ότι η μελέτη τους μπορεί να διδάξει στους ανθρώπους νέους τρόπους για το πώς να ζουν σε τέτοια ραδιενεργά περιβάλλοντα. Μάλιστα, δημοσίευσαν στο περιοδικό Science Advances την πρώτη από τις πολλές, όπως ελπίζουν, γενετικές μελέτες πάνω σε 302 σκυλιά που ζουν και κυκλοφορούν στην αποκλεισμένη περιοχή.

«Είχαμε αυτή τη χρυσή ευκαιρία» να θέσουμε τις βάσεις για την απάντηση ενός κρίσιμου ερωτήματος: «Πώς επιβιώνεις σε ένα εχθρικό περιβάλλον όπως αυτό για 15 γενιές;», λέει η γενετίστρια Ελέιν Οστράντερ του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος, μία από τους πολλούς συγγραφείς της μελέτης.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Τιμ Μουσό, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε ότι τα σκυλιά «παρέχουν ένα απίστευτο εργαλείο για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του είδους του περιβάλλοντος» στα θηλαστικά συνολικά. Ο Μουσό εργάζεται στην περιοχή του Τσερνόμπιλ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και άρχισε να συλλέγει αίμα από τους σκύλους γύρω στο 2017.

Οι ερευνητές λένε ότι τα περισσότερα από τα σκυλιά που μελετούν φαίνεται να είναι απόγονοι κατοικίδιων ζώων που οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους όταν εκκένωσαν την περιοχή.

Αν και πίστευαν ότι τα σκυλιά μπορεί να έχουν αναμειχθεί τόσο πολύ με την πάροδο του χρόνου που θα ήταν σχεδόν τα ίδια, μέσω του DNA, είδαν διαφορές στα σκυλιά που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά, χαμηλά και μεσαία επίπεδα έκθεσης σε ακτινοβολία.


«Αυτό ήταν ένα τεράστιο ορόσημο για εμάς. Και το εκπληκτικό είναι ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε ακόμη και οικογένειες» – περίπου 15 διαφορετικές», δηλώνει η Οστράντερ.

Εξετάζουν τις αλλοιώσεις στο DNA
Mάλιστα, τώρα οι ερευνητές μπορούν να αρχίσουν να αναζητούν αλλοιώσεις στο DNA.

«Μπορούμε να τις συγκρίνουμε και να πούμε: ΟΚ, τι είναι διαφορετικό, τι έχει αλλάξει, τι έχει μεταλλαχθεί, τι έχει εξελιχθεί, τι σε βοηθάει, τι σε βλάπτει σε επίπεδο DNA;» σημειώνει η Οστράντερ. Αυτό θα περιλαμβάνει το διαχωρισμό των μη συνακόλουθων αλλαγών στο DNA από τις σκόπιμες.


https://www.ethnos.gr/World/article/249909/skyliaperiferontaistoradienergotopiotoytsernompilkaiexoynkatinadidaxoyntoysanthropoys (https://www.ethnos.gr/World/article/249909/skyliaperiferontaistoradienergotopiotoytsernompilkaiexoynkatinadidaxoyntoysanthropoys)

Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: διονυσιος λορβας στις Μάρτιος 11, 2023, 08:10:18 ΜΜ
μαλιστα
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: ντινος ρομπινσον στις Μάρτιος 11, 2023, 09:32:51 ΜΜ
Μαγευτικός τουριστικός προορισμός το Τσερνόμπιλ
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Robert De Niro στις Μάρτιος 12, 2023, 07:00:05 ΜΜ
και το δικό μας ΔΝΑ τα αλλαξει μια μέρα
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: madMan στις Απριλίου 26, 2023, 02:20:59 ΜΜ


Σαν σήμερα 26 Απριλίου


1986:


Σημειώνεται το πιο διάσημο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας (τότε Σοβιετική Ένωση). Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδηγεί σε περιστατικό της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, με δεκάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολλούς περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία εκτίθενται στη ραδιενέργεια, από την οποία μολύνεται έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους


https://www.newsbeast.gr/world/arthro/9323151/san-simera-26-apriliou-2023
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: γαμήγιο στις Ιουνίου 24, 2023, 07:33:36 ΜΜ
Μην πάμε και σε νεο Τσερνόμπιλ
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: madMan στις Οκτωβρίου 12, 2023, 05:24:05 ΜΜ
Ραδιενεργά ίχνη από το Τσέρνομπιλ εντοπίστηκαν σε 23 πάρκα στην Αττική



(https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2023-10/alsos-rdienerg.jpg.webp?itok=vFuVusoB)


https://www.iefimerida.gr/ellada/radienerga-ihni-apo-tsernompil-entopizontai-attiki
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Κωστής Παλαμάς στις Οκτωβρίου 13, 2023, 10:46:47 ΠΜ
Άλλο και τούτο  m1081.gif  m1081.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Φεβρουαρίου 09, 2024, 11:50:57 ΠΜ
Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιφέρονται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ «έχουν αναπτύξει ικανότητες ανθεκτικότητας στον καρκίνο»

(https://pbs.twimg.com/media/GF3V3ZAWQAAdyYb?format=jpg&name=small)

https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/10519249/oi-metallagmenoi-lykoi-pou-periferontai-sti-zoni-apokleismou-tou-tsernobil-echoun-anaptyxei-ikanotites-anthektikotitas-ston-karkino
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Βιg Ben στις Φεβρουαρίου 09, 2024, 01:30:56 ΜΜ
Παράθεση από: 大日本帝國 στις Φεβρουαρίου 09, 2024, 11:50:57 ΠΜΟι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιφέρονται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ «έχουν αναπτύξει ικανότητες ανθεκτικότητας στον καρκίνο»

(https://pbs.twimg.com/media/GF3V3ZAWQAAdyYb?format=jpg&name=small)

https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/10519249/oi-metallagmenoi-lykoi-pou-periferontai-sti-zoni-apokleismou-tou-tsernobil-echoun-anaptyxei-ikanotites-anthektikotitas-ston-karkino

Ενδιαφέρον!

Η εικόνα μεταλλαγμένων λύκων στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ φαντάζει μυστήρια και δυστοπική.

Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: παναγιωτακης στις Φεβρουαρίου 09, 2024, 01:45:45 ΜΜ
Γιαυτο ειναι μουνάρες οι Ουκρανές.
Εχουν ραδιενεργά αντισώματα.
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Κωστής Παλαμάς στις Φεβρουαρίου 09, 2024, 02:59:06 ΜΜ
Γιαυτο φιλε μου ολες ειναι τρα λαλα s14116.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: madMan στις Φεβρουαρίου 18, 2024, 09:42:34 ΠΜ
Ερευνα-Οι «ραδιενεργοί» λύκοι του Τσέρνομπιλ ανέπτυξαν υπερδύναμη, μπορεί να βοηθήσει στη μάχη με τον καρκίνο




https://www.iefimerida.gr/kosmos/tsernompil-lykoi-metallaxi-mahi-me-karkino-meleti
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Μάρτιος 08, 2024, 10:20:16 ΠΜ
Τσέρνομπιλ: Η «υπερδύναμη» που έχουν αποκτήσει σκουλήκια εκπλήσσει τους επιστήμονες



(https://img.cnngreece.gr/img/1290/max/80/2024/03/08/6f2a7961-worms.webp?t=QrS4vPU9vgY6Vx1LVzwBMA)



https://www.cnn.gr/kosmos/story/409235/tsernompil-i-yperdynami-pou-exoun-apoktisei-skoulikia-ekplissei-tous-epistimones
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: madMan στις Απριλίου 23, 2024, 07:12:25 ΜΜ
Κίνδυνος για νέο «Τσερνόμπιλ»: Τι συμβαίνει με τα φράγματα πυρηνικών αποβλήτων στο Κιργιστάν



https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1543308/kindynos-gia-neo-tsernompil-ti-symvainei-me-ta-fragmata-pyrinikon-apovliton-sto-kirgistan
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Σεπτεμβρίου 19, 2024, 09:10:22 ΠΜ
Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στη Νορβηγία -Πιθανόν οφείλονται σε φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ

https://www.iefimerida.gr/kosmos/norbigia-radienergeia-fotia-konta-sto-tsernompil
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: madMan στις Νοεμβρίου 10, 2024, 11:50:34 ΠΜ
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: sailormoon στις Δεκεμβρίου 09, 2024, 12:09:47 ΜΜ
Τσέρνομπιλ: Τα σκυλιά αναπτύσσονται διαφορετικά σχεδόν 4 δεκαετίες μετά την πυρηνική καταστροφή!


(https://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2024/12/DFBD.png)



https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%a4%cf%83%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bb-%ce%a4%ce%b1-%cf%83%ce%ba%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%8d%cf%83%cf%83%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b4/
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: σπυρος ακαποτίδης στις Δεκεμβρίου 09, 2024, 01:02:32 ΜΜ
Απορω πως ζησανε και κανανε απογόνους
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Βιg Ben στις Δεκεμβρίου 09, 2024, 04:36:34 ΜΜ
Αρκετοί που επιβίωσαν από τις πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, συνέχισαν τη ζωή τους κανονικά. Είναι κι εκείνοι, που έκαναν και περισσότερα παιδιά, και κάποιοι από εκείνους που έζησαν μικροί την καταστροφή, πριν ογδόντα περίπου χρόνια, ίσως να ζουν ακόμη.

Ανθηρές, υπερσύγχρονες και πανάκριβες μεγαλουπόλεις η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σήμερα.

Δηλαδή, οι πιο ανθεκτικοί επιβιώνουν. Κάπως προσαρμόζεται ο οργανισμός στα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας ως ένα βαθμό.
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: ιωαννης χαμουριδης στις Δεκεμβρίου 09, 2024, 05:19:14 ΜΜ
Τελικα η πυρηνική ενέργεια εχει και καποια θετικά
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: hondroulis στις Δεκεμβρίου 09, 2024, 06:25:13 ΜΜ
Παράθεση από: ιωαννης χαμουριδης στις Δεκεμβρίου 09, 2024, 05:19:14 ΜΜΤελικα η πυρηνική ενέργεια εχει και καποια θετικά
πλάκα-πλάκα αλλα είναι αλήθεια
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: χαρυ σμπρωχτερ στις Ιανουαρίου 08, 2025, 02:33:25 ΜΜ
Το Τσερνόμπιλ δεν το πήραν οι Ρώσοι ; Ειναι πλούσιο σε ραδιενέργεια
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: alepoudakias στις Ιανουαρίου 08, 2025, 03:38:21 ΜΜ
Παράθεση από: χαρυ σμπρωχτερ στις Ιανουαρίου 08, 2025, 02:33:25 ΜΜΤο Τσερνόμπιλ δεν το πήραν οι Ρώσοι ; Ειναι πλούσιο σε ραδιενέργεια
παντα ρωσικο ηταν βρε χαχα
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Dennis08 στις Ιανουαρίου 08, 2025, 07:13:25 ΜΜ
Παράθεση από: χαρυ σμπρωχτερ στις Ιανουαρίου 08, 2025, 02:33:25 ΜΜΤο Τσερνόμπιλ δεν το πήραν οι Ρώσοι ; Ειναι πλούσιο σε ραδιενέργεια

 7845gfj.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: varemenos στις Ιανουαρίου 08, 2025, 08:31:53 ΜΜ
Παράθεση από: χαρυ σμπρωχτερ στις Ιανουαρίου 08, 2025, 02:33:25 ΜΜΤο Τσερνόμπιλ δεν το πήραν οι Ρώσοι ; Ειναι πλούσιο σε ραδιενέργεια
Το αφήσαν για χαρτοφυλάκιο
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: trapper στις Ιανουαρίου 08, 2025, 08:57:02 ΜΜ
Παράθεση από: varemenos στις Ιανουαρίου 08, 2025, 08:31:53 ΜΜΤο αφήσαν για χαρτοφυλάκιο
t1518.gif  t1518.gif
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Φεβρουαρίου 14, 2025, 09:19:26 ΠΜ
Ουκρανία: Έκρηξη στη νέα σαρκοφάγο του Τσερνόμπιλ - Προστατεύει τον τέταρτο αντιδραστήρα
Δεν υπάρχει ανησυχία καθώς Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ παραμένουν σε σταθερά

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1627040/oukrania-ekriksi-sti-nea-sarkofago-tou-tsernompil-prostateyei-ton-tetarto-antidrastira
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Φεβρουαρίου 23, 2025, 10:27:13 ΠΜ
Ο μαύρος μύκητας που θεραπεύει το Τσέρνομπιλ «πίνοντας» ακτινοβολία είναι η ελπίδα του αύριο
Η έκρηξη του αντιδραστήρα αριθ. 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ κοντά στο Πρίπιατ της Ουκρανίας στις 26 Απριλίου 1986 παραμένει η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας


https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1629287/enas-mayros-mykitas-borei-na-therapeyei-to-tsernompil-pinontas-aktinovolia
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Βιg Ben στις Φεβρουαρίου 23, 2025, 11:00:23 ΠΜ
Παράθεση από: 大日本帝國 στις Φεβρουαρίου 23, 2025, 10:27:13 ΠΜΟ μαύρος μύκητας που θεραπεύει το Τσέρνομπιλ «πίνοντας» ακτινοβολία είναι η ελπίδα του αύριο
Η έκρηξη του αντιδραστήρα αριθ. 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ κοντά στο Πρίπιατ της Ουκρανίας στις 26 Απριλίου 1986 παραμένει η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας


https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1629287/enas-mayros-mykitas-borei-na-therapeyei-to-tsernompil-pinontas-aktinovolia

Πολύ ενδιαφέρον.☑️

Ο μαύρος μύκητας
Κλαδοσπόριουμ Σφαιροσπέρμουμ
(Cladosporium sphaerospermum) ακούγεται λες και έχει βγει από το μυαλό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας,

ενώ είναι μέρος της πραγματικότητας.

☢️
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: The rooster στις Φεβρουαρίου 23, 2025, 11:23:58 ΠΜ
τι αλου θα βγει
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: 大日本帝國 στις Απριλίου 13, 2025, 09:33:58 ΠΜ
Χτυπήθηκε από drone η σαρκοφάγος του Τσερνόμπιλ – Σε αναζήτηση λύσης η Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε χαρακτηρίσει «προβοκάτσια» το περιστατικό


(https://www.newsbeast.gr/image/s985x626/fill/webp/file/files/1/2025/02/chernobyl02.jpg?gravity=center)

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/12264999/chtypithike-apo-drone-i-sarkofagos-tou-tsernobil-se-anazitisi-lysis-i-oukrania
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Βιg Ben στις Απριλίου 13, 2025, 11:33:06 ΠΜ
Έχουμε καιρό να ακούσουμε για κάποιο μεγάλο πυρηνικό ατύχημα.

Το τελευταίο που έγινε ευρύτερα γνωστό είναι κάμποσα χρόνια πίσω, κι αυτό μακριά. Στη Φουκοσίμα, στην Ιαπωνία.

Καλομελέτα όμως, κι έρχεται.😅
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: palamarakis στις Απριλίου 13, 2025, 12:55:40 ΜΜ
Στο Τσερνομπιλ υπαρχουν μονιμοι κατοικοι που εχουν περασει τα 70 και 80 έτη.Οποτε εχει και τα καλά της η ραδιενέργεια.
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Βιg Ben στις Απριλίου 13, 2025, 01:10:33 ΜΜ
Είναι αρκετοί εκείνοι οι άνθρωποι, που είναι σαφώς πιο ανθεκτικοί στη ραδιενέργεια από άλλους.

Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι εξελίχθηκαν σε ακμάζουσες και πανάκριβες μεγαλουπόλεις.

Βεβαίως, πέρα από εκείνους που κατακάηκαν στις δυο εκρήξεις είναι και πολλοί άλλοι, που αρρώστησαν. Αλλά ακόμη περισσότεροι διατήρησαν καλή υγεία, κι άντεξαν ως τα βαθιά τους γεράματα.

Ας μην δαιμονοποιούμε τη ραδιενέργεια λοιπόν. Βοηθάει κι αυτή με τον τρόπο της στη φυσική επιλογή του είδους.

☢️☢️☢️
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: χριστος μπαρικας στις Απριλίου 13, 2025, 01:18:13 ΜΜ
Παράθεση από: palamarakis στις Απριλίου 13, 2025, 12:55:40 ΜΜΣτο Τσερνομπιλ υπαρχουν μονιμοι κατοικοι που εχουν περασει τα 70 και 80 έτη.Οποτε εχει και τα καλά της η ραδιενέργεια.
Φίλε αν έχεις δυνατό γονίδιο δεν πα να παίρνεις και ηρωίνη; Θα ζήσεις. Αν δεν έχεις καλά γονίδια τότε κλάφτα Χαράλαμπε. Δε σε σώζει ούτε το υγει,ινο περιβάλλον ούτε υγιεινή διατροφή, ούτε η γυμναστική.
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Βιg Ben στις Απριλίου 13, 2025, 02:43:17 ΜΜ
Λόγω των απίστευτα υψηλών απαιτήσεων στις «φάρμες» των Server τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποιημένης παραγωγής σε ενέργεια, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 500 (!) φορές περισσότερο ρεύμα ως το 2040 από ότι καταναλώνουμε σήμερα, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς.

Η πυρηνική ενέργεια είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα. Φυσικά με όλο και πιο ασφαλή πυρηνικά εργοστάσια, αλλά συνάμα και με ατυχήματα, διαρροές και πολλά τοξικά απόβλητα.

Όποιος αντέξει η όλη φάση λοιπόν, καθώς μια εμπορικά εκμεταλλεύσιμη τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης καθυστερεί. Οπότε έχουμε προς το παρόν να συμφιλιωθούμε με την υπάρχουσα τεχνολογία πυρηνικής σχάσης.

https://www.lifo.gr/articles/explainer-ti-einai-i-pyriniki-syntixi-kai-giati-ehei-tosi-simasia?amp
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: johny82 στις Απριλίου 13, 2025, 02:48:06 ΜΜ
Παράθεση από: χριστος μπαρικας στις Απριλίου 13, 2025, 01:18:13 ΜΜΦίλε αν έχεις δυνατό γονίδιο δεν πα να παίρνεις και ηρωίνη; Θα ζήσεις. Αν δεν έχεις καλά γονίδια τότε κλάφτα Χαράλαμπε. Δε σε σώζει ούτε το υγει,ινο περιβάλλον ούτε υγιεινή διατροφή, ούτε η γυμναστική.

Αυτό είναι και η πιο σημαντική επισήμανση από όλες φίλε μου
Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Βιg Ben στις Απριλίου 13, 2025, 03:32:53 ΜΜ
Ναι, μόνο που στο γονίδιο ανήκει και το μυαλό.

Εκείνοι οι άνθρωποι που φτάνουν τα 90 και τα ξεπερνάνε διακρίνονται συχνά στη ζωή τους από μια μορφή πνευματικής ευεξίας, κι είναι έτσι συνάμα ευχαριστημένοι με την οικογένεια τους, με τις δουλειές και τις ασχολίες τους, με την καθημερινότητα τους.

Άλλοι είναι πνευματικά πιο δύσκαμπτοι, οπότε πικραίνονται από τα λάθη που κάναν οι ίδιοι στο παρελθόν, μέχρι να βάλουν λίγο μυαλό.

Οπότε όλα παίζουν ρόλο για την ανθεκτικότητα σε τοξικούς παράγοντες, θεωρώ. Και το γονίδιο, και το μυαλό, και η ψυχολογία συνολικά, αλλά και οι λοιπές συνήθειες, όπως  η οξυγόνωση μέσω της σωματικής άσκησης, ή η διατροφή.

Από κει και πέρα, ο καθένας με την τύχη του, φυσικά.

💯🔆💯

Τίτλος: Απ: Τσέρνομπιλ
Αποστολή από: Robert De Niro στις Απριλίου 30, 2025, 01:30:53 ΜΜ